El pollastre amb prunes i pinyons és un plat de tradicional català que no falta a cap casa durant les festes. Amb la variació d'ingredients de cada casa, uns amb vi ranci, altres amb vermut o anís, amb canyella o sense, cada dinar d'un dia de festa té lloc per al pollastre rostit amb prunes i pinyons. La cocció a foc lent fa que la carn vagi desprenent tots els seus sucs i acabi sent melosa. A més amb la dolçor de les prunes i els pinyons i la reducció del licor elegit en cada cas, el plat acaba tenint aquell regust deliciós de les menges festives. Podeu fer-lo al forn si voleu; tot i que originàriament es feia al foc i sencer -es diu rostit humit- amb l'arribada dels forns- i també amb la influència castellana, segons llegeixo- a les cases es va passar a aquesta alternativa, que es diu rostit sec.
Tradicionalment, el pollastre es coïa sencer i farcit amb carn, botifarra i les prunes i pinyons. Teniu en compte, però, que aquest plat era un plat únic i molt complert per un dia de festa; avui en dia és bastant estrany que per Nadal només facem un plat, per tant, podem fer-lo més lleuger sense el farcit.
La recepta no és complicada, com tot, fa falta paciència i uns bons ingredients originals, així que procurem triar un pollastre de qualitat a l'hora de fer-lo. Aquí a Irlanda, la majoria de pollastres ja són "free range" que significa que són criats a l'aire lliure i no engabiats. Això no significa que siguin ecològics, però almenys ja és un pas intermedi... Com que és difícil - i molt car- trobar vi ranci o altres licors similars, la recepta d'avui està feta amb rom i la veritat és que queda deliciosa.
Aquesta recepta és tradicional del Nadal i les festes que vénen, així que no podia deixar de ser a la llista de receptes per si encara no teniu clar què fer pels dinars familiars propers.
Pollastre amb prunes i pinyons
- 1 pollastre sencer tallat a quarts.
- 200g de prunes
- 100g de pinyons
- 4 cebes petites
- mitja cabeça d'alls
- una branca de canyella
- 150ml de rom, conyac, vi ranci... al vostre gust.
- farigola
- oli d'oliva
- sal i pebre
- aigua
Tallem el pollastre a quarts i el salpebrem. Posem la cassola al foc amb un bon raig d'oli fins que estigui ben calent i hi afegim la carn. Quan estigui ben daurada, hi comencem a afegir les cebes (dues tallades a rodanxes grans; les altres dues senceres), els alls sense pelar i la branca de canyella i deixem que es vagi rostint durant deu minuts, ara a foc lent i tapat, ja que volem que la carn amolli el seu propi suc i les cebes suïn. Anem remenant de quan en quan per evitar que s'enganxi res.
Quan la ceba estigui tendra, hi afegim el licor, en el meu cas el rom. I tornarem a tapar i deixarem que es cogui amb el mateix foc lent durant uns 50 minuts (pot variar molt depenent del tipus de pollastre que feu servir, compte), Hem d'anar remenant cada poc i mirant que sempre hi hagi una mica de líquid a la cassola. Si veiem que ens quedem sense, hi afegim miques d'aigua ben calenta
Quan faltin deu minuts de cocció, hi afegim les prunes i els pinyons.
Me gusta este acompañamiento para el pollo (y un buen trozo de pan para mojar la salsita), Te ha quedado estupendo. Besos
ResponEliminaEl pollastre amb prunes i pinyons és un clàssic, la meva mare el fa així però farcit, i te'n llepes els dits!!
ResponEliminaAmb aquesta recepta ja poden venir els invitats a casa!!! jejjej Que bona!! petons
ResponEliminaCarai, per llepar-se'n els dits, Cinta! Veig que vas avançada al Nadal, i és que aquest pollastre ve de gust sempre!! Dinar de diumenge tot l'any. Petons i bon cap de setmana.
ResponEliminaun clasico que te ha quedado muy bueno y ideal para estas proximas fiestas
ResponEliminaBss
Deliciós aquest pollastre, Cinta. A casa el meu sogre porta un gall de corral per Nadal. A veure si el provem d'aquesta manera. A jutjar per les fotos, una meravella. Petons.
ResponEliminaaquest el fa ma mare quasi cada nadal!! es tan bo!!! i si sobra.....canelons!!!peto
ResponEliminaTe molt bona pinta! Ets una crack cinta! :)
ResponEliminaAquests pollastre el trobo tant bo per a Nadal que quan els faig fora de nadal diem a casa que sap a nadal ja ja!!! Per mi amb les prunes i pinyons delicios. Petons
ResponEliminaAquesta recepta ja fa olor de Nadal. Tota una proposta a tenir en compte!
ResponEliminaGracies Cinta! Avui ens has arreglat el dinar d'entrada d'any 2014!!!
ResponEliminaM'alegra que us hagi agradat! Petons i bon any!
EliminaEste pillaste lo fea la meba mare y ara yo qeda bonisim y fa mol nadal
EliminaAquesta recepta es fantàstica! L’he feta aquest Nadal per unes 30 persones i tothom ha quedat encantat. Vaig comprar capons i ho vaig preparar el dia abans per permetre absorbir les aromes abans de tornar a bullir i servir. Vaig posar mes anís que rom (però de tots 2 una mica!). Gràcies Cinta es una recepta fàcil i molt bona!
ResponEliminaMoltes gràcies Susan. M'agrada que t'hagit sortit tan bé! Una abraçada!
Elimina