29 de maig 2013

Pastís de formatge estil Nova York (New York cheesecake)



Pastís de formatge, New York Cheesecake


No sé si sóc només jo, però últimament el temps se'm escola sense ser conscient de com l'ocupo. Quan m'adono, ja és massa tard per fer la majoria de coses, i no sé com he arribat a aquell moment. No noto que tingui més ocupacions, però sí que la llista de coses pendents és cada vegada més inacabable. Confio en que l'estiu sigui sinònim d'hores lliures, de posar-me al dia amb tot allò que ara vaig deixant, doncs el que deixo pendent és realment l'important. 

Tot i això, la setmana passada em vaig posar a fer uns quants canvis que tenia pendent aquí, com reestructurar les etiquetes, fer un índex una mica especial que encara no està del tot acabat, i variar una mica la imatge en general, ja em direu què us sembla i si hi ha alguna cosa que us resulti incòmoda. Espero que en els propers dies pugui donar una empenta al bloc amb noves entrades de gelats (sí, tinc la gelatera!) i amb algunes recomanacions de restaurants, i és que em va tocar el Pasaporte Gourmet que sortejava l'Òscar! Moltes gràcies!

Mentrestant, sempre ens quedaran els records i les receptes per poder recordar moments de tranquil·litat, de passió o simplement, aquells moments especials. I la recepta d'avui n'és una d'aquelles que et transporta a un lloc i un moment en concret, en aquest cas, Nova York al desembre del 2011. Ja vareu poder seguir una mica el viatge, i si no, ho podeu recordar en aquestes entrades sobre Nova York. El New York Cheesecake el vaig provar mentre estava asseguda a les escales de la Biblioteca Pública, el vaig comprar a l'estació de tren Grand Central, per fer temps mentre esperava el tren cap a Pelham. A partir d'aquell moment, em rondava pel cap fer-ne un i no va ser fins fa un parell de setmanes que em vaig animar. 
És senzill de fer, cremós i consistent alhora. És un pastís per ser compartit. 




13 de maig 2013

Bruschetta amb pesto de faves




Bruschetta amb pesto de faves



La primavera ja està en el seu punt àlgid, i això es nota a tot arreu, però també a les cistelles de verdura ecològica que arriben a casa. Aquestes setmanes, les faves apareixen a cada cistella, i jo intento pensar receptes senzilles a banda de les faves ofegades, que ja impliquen botifarra i altres components. A més, intento que siguin receptes on apareguin crues, o amb una cocció curta, que permetin disfrutar-les en el seu estat més fresc. 

A més, des de fa unes setmanes hem tornat a començar a córrer uns quants dies a la setmana, i la veritat és que després de l'exercici físic, apeteixen àpats frescos, sans i gustosos. Aquesta bruschetta té totes aquestes qualitats i a més, incorpora les faves fresques, en forma de pesto, la meva salsa preferida. 

El pesto de faves, o també anomenat "salsa maró" és una salsa típica i molt usada també a certes llocs d'Itàlia, tot i que aquí no sigui tant estès com la versió original d'alfàbrega. Com tot els pestos, és un acompanayament fresc i molt saborós, i com a amant del pesto, no cal dir que és deliciós.

La bruschetta, entrant italià molt conegut, és el plat perfecte per acompanayar aquest pesto, i per fer un sopar equilibrat i sa per acabar el dia. 




07 de maig 2013

Rotllets de farina de garrofa



Farina de garrofa

(Click here for the english version)


El meu poble n'està ple de garrofers. Tothom en té, i tothom fa les garrofes a la tardor, entre la temporada de les ametlles i les olives, o fins i tot després, si s'allarga. Sempre m'havien explicat que durant la postguerra, i em temo que fins molts anys després, molta gent menjava les garrofes dolces, i també que durant molts anys, es van fer servir per fer xocolata o gelats de xocolata de més baixa qualitat. No va ser fins fa uns tres o quatre anys que es va començar a expandir la venta de farina de garrofa i que jo en vaig prendre consciència a través d'un cóc de garrofa a la fira del poble. 

Però a més, aquest passat desembre vaig rebre de regal "La pastisseria i la cuina de la garrofa", de la Fundació Alícia. Allà hi podem trobar molt plats i postres elaborats amb aquesta farina i que jo ja tinc amb llista d'espera a la cuina.

La farina de garrofa és, sobretot, un excel·lent substitut del cacau en pols, i la podem fer servir a qualsevol recepta enlloc de la xocolata. Això significa que fins i tot es pot utilitzar com a cacau soluble a la llet! I a més a més, té només un 2% de greixos enfront al 23% del cacau pur!

La recepta és un intent d'imitació dels mítics pastelets Phoskitos, però utilitzant la farina de garrofa. També el podeu presentar sense tallar, ja que és un braç de gitano normal a trossos. A les fotografies es veu com gairebé es desfà, ja que va quedar molt esponjós i lleuger. Una alternativa sana a la bolleria industrial, fàcil i ràpida en la seva elaboració.




02 de maig 2013

Melmelada de maduixes




Melmelada de maduixes


Vaig descobrir el fàcil que era fer melmelades no fa gaire temps, quan em vaig iniciar amb la melmelada de figues. Des d'aquell moment ja vaig veure clar que jo i la melmelada passaríem moltes estones juntes, i no m'equivocava: fa un parell de setmanes vaig comprar 3kg de maduixes i vaig treure'n set pots de conserva de melmelada i algun altre que va caure pel camí. Abans que s'acabi la temporada tornaré a fer-ne per assegurar-me que tinc melmelada de maduixa per tot l'hivern, ja que és la preferida de casa. 

Només se'm acudeixen avantatges de fer conserves de melmelada: és un procediment molt senzill, obtens una melmelada de qualitat alta a preu de melmelada de súper (i més si t'assegures de comprar els ingredients quan estan en plena temporada), tens el control de la quantitat de sucre que estàs ingerint i, sobretot, és deliciosa. 

Cada dia estic més convençuda de la importància de: qui guarda quan té, menja quan vol. La meva mare ha fet conserves tota la vida, i de fet, no recordo que hagi entrat ni un pot de melmelada del súper a la nevera de casa, mai... i de fet, tampoc de tomàquet, ja que cada estiu embotellem caixes i més caixes de tomàquet madur que duren tot l'any i del que ens beneficiem tots els de la família. 

No cal que us poseu a fer conserves de tot el que trobeu, però us recomano, als que no ho feu ja, que proveu de fer melmelada, almenys un cop. Estic segura que no us imagineu el fàcil que és i, sobretot, el que compensa. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...