20 de desembre 2013

Catànies



Com noto aquests dies que estic al poble...Tinc tantes coses a fer i tanta gent amb qui trobar-me que ni tan sols tinc gaire temps per planificar receptes ni cuinar. Suposo que seran aquests primers dies i que després el ritme baixarà, però aquests dies més atrafegats són també els pocs dies que queden fins Nadal i encara tinc moltes receptes per penjar abans dels dinars! Però com després encara vénen més festes i, alhora, també molts dies normals que es mereixen alguna cosa dolça, segur que la recepta d'avui la podreu fer cabre en algun dels dies futurs. 

Les catànies són uns bombons que es van inventar a Vilafranca del Penedès, pel xocolater Joan Trens i Ribas cap als anys 30. Són uns bombons senzills de fer a base d'ametlles caramel·litzades, arrebossades amb praliné de xocolata blanca i fruits secs i amb una capa de xocolata en pols. 

Les vaig veure per primera vegada al magnífic Cuina per a llaminers  i jo hi he afegit ametlla crocant a la pasta de xocolata blanca que crec que li donen un sentit boníssim. És una recepta ràpida de fer i el resultat és un bombó que supera amb escreix qualsevol bombó comercial. A nosaltres no ens van durar ni un cafè!







Catànies 

- 25 Ametlles senceres torrades i pelades. 
- 100g de sucre.
- 1 rajola de xocolata blanca per fondre
- ametlla crocant
- xocolta en pols

Comencem posant el sucre a foc mig per fer el caramel. Sense tocar-lo ni remenar-lo ell sol s'anirà fonent i ens donarà el caramel líquid que utilitzem per fer flams i altres. Un cop tinguem el sucre desfet, retirem del foc, i hi afegim les ametlles barrejant per tal que les cobreixi totes. Abans que s'assequin, les posem a sobre d'un paper de forn i les separem per tal que no quedin totes enganxades. Un cop seques, les separem i traurem els trossos de caramel que sobren.



Mentrestant, posem a fondre la xocolata blanca al bany maria fins que la tinguem ben desfeta i suau, quan hi posarem l'ametlla crocant. Deixem refredar per tal que sigui més manejable (jo la vaig posar al congelador durant deu minuts). Quan la pasta de xocolata blanca estigui refredada, agafarem l'ametlla i l'arrebossarem de pasta de xocolata, fent una bola amb les mans i procurant que quedi l'ametlla al mig de la bola i anirem posant a la safata. Quan les tinguem, només ens caldrà passar-les per la xocolata en pols. 








11 comentaris:

  1. Ostres! Vaja quina recepta he anat a trobar!! Cada any mirem de tenir-ne per aquestes festes perquè ens encanten!! Ja m'anoto la recepta de seguida! hehehe

    Una abraçada i bones festes!

    ResponElimina
  2. Un vici total, m'encantam. Petons i bon nadal.

    ResponElimina
  3. Hola cinta, sóc la Silvia del món del pastisset he estat donant una volta pel teu blog i tens receptes per llepar-se'n els dits, i una és la de les catànies!! M'encanten però mai havia pensar a fer-ne, ara ja no tinc excusa!!!
    Bon Nadal

    ResponElimina
  4. Encara no he gosat fer-les però m'hi hauré de posar. Quina pinta!

    ResponElimina
  5. Ohhhhhh jo també vaig fer-les, boníssimes!!!

    ResponElimina
  6. Han d'estar boníssims!! el contrast entre la xocolata blanca i el cacau, un vici!!

    ResponElimina
  7. Ostres, Cinta... Quina pinta! He regalat catànies unes quantes vegades (sempre comprades!) i mai no m'havia passat pel cap fer-les jo mateix ni se m'hauria acudit que fossin un invent vilafranquí. La propera vegada que en regali, ja sabré d'on treure la recepta! Una abraçada!
    Oriol

    ResponElimina
  8. potser es el dolç de nadal que més m'agrada!!! genial per portar a casa d'invitats oi?! petons

    ResponElimina
  9. acabo de comprar-ne una capsa... aaaixxxx perquè no hauré passat abans per aquí!!!!
    Bon Nadal i millors àpats per a tots!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  10. No sabia que les catànies s'havien inventat a Vilafranca del Penedès, sempre s'aprèn alguna cosa... tenen un aspecte irresistible, a veure si trobo un moment i en faig unes quantes, són un vici a l'hora del cafè. Mot bones festes, Cinta!

    ResponElimina
  11. Ostres, això és una superrecepta...haig de provar de fer-les...i saber-ne l'origen també m'ha agradat molt! Petons!

    ResponElimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...