23 de desembre 2013

Cóc amb mel. Recepta típica de les Terres de l'Ebre



El Nadal ja és aquí i jo ja fa dies que estic al poble, i això es nota. Es nota, principalment, perquè han disminuït les hores a la cuina i també la freqüència de publicació al bloc. Però és que amb els dies que estic aquí no he parat quieta gaire rato per la cuina i encara menys davant l'ordinador. Però ara que ja és gairebé Nadal i que finalitza l'esprint per publicar receptes que us puguin ser útils aquests dies, no podia deixar el bloc sense aquesta última recepta, una de les més especials del bloc, probablement. 

El cóc amb mel és un dels dolços festius de les Terres de l'Ebre i per tant, del meu poble. Tot i que no era una recepta tradicional per aquestes dates -era típica de setmana santa- és una bona alternativa a les postres més tradicionals i comercials del Nadal, així que no podia faltar com a part del recull de receptes per festes que he anat preparant durant aquest mes de desembre. A més, és important per mi acabar el recull reivindicant consum de proximitat i productes de la terra. 

El cóc amb mel és tradició al llarg i ample de les Terres de l'Ebre i la Franja i s'acostumava a fer amb el primer oli de l'any, quan s'acabaven les olives. Com sabeu, el meu poble és un dels principals productors de mel de Catalunya i productor d'oli d'oliva, així que aquest és un productes més emblemàtics del poble. És una recepta senzilla que dóna un cóc dens i dolç, pel que s'acostuma a servir en trossos petits. 








Cóc amb mel

Per la massa:
Prenem de mesura un got de cafè, que més o menys dóna cabuda a 80g d'oli. Comproveu que més o menys sigui així.

- 1 got d'oli d'oliva (80g)
- 1 got meitat anís i meitat de mistel·la.
- 300g de farina
- 1 ou

En un bol posem l'oli, l'anís i la mistel·la i l'ou i el batem fins que ho tinguem tot integrat. Hi afegim la farina, a poc a poc, mentre anem amassant fins que ens quedi una massa llisa i tova. Amassem una mica sobre la superfície de treball, fins que ens quedi ben llisa i integrada. Agafem el recipient i, amb compte, estenem la massa, procurant també que quedi escampada pels costats del recipient, doncs el farcit s'ha d'aguantar dins. 




Pel farcit:

- 2 gots d'oli (160g)
- 170g de farina
- 50g d'ametlla mòlta o farina d'ametlla.

En un bol barregem els tres ingredients fins que quedi tot ben integrat. Aquest farcit ha de quedar líquid, no us estranyeu. Escampem el farcit per dins al recipient i la massa i posem al forn, preescalfat, a 200º fins que estigui ben daurat. 

L'oli del farcit quan arrenca el bull amb l'escalfor del forn fa unes bombolles que són els foradets que queden després un cop fred, i que ens serviran perquè la mel arribi a tot l'interior del cóc. 

Un cop tinguem el cóc ben daurat, el traurem del forn i el deixarem reposar fins que les bombolles de l'oli hagin desaparegut. Quan això passi, hi escamparem un bon raig de mel per sobre, sense que arribi a fer una bassa de mel. 





Que tingueu unes bones festes!

13 comentaris:

  1. Un coc deliciós!!! amb el toc de mel, insuperable. Bones Festes i Bon Nadal!!! petons,

    ResponElimina
  2. Queda preciós! I segur que boníssim, amb la mel... I molts pocs ingredients. Caldrà fer-lo!
    Bones festes!

    ResponElimina
  3. No coneixia aquest coc, però em sembla que ha d'estar boníssim. I fet amb l'oli nou, quina passada! Bon Nadal, Cinta.

    ResponElimina
  4. Una recepta ben tradicional i ben bona.
    Bon Nadal i bones festes!

    ResponElimina
  5. Per Pasqua o per Nadal, és un coc excepcional! Petons i Bones i ensucrades Festes Cinta!

    ResponElimina
  6. Cinta,bonica, que passis unes molt bones festes a casa, amb els teus! Una forta abraçada de qui et té en un raconet del seu cor. Petons!!!!!!!! Gràcies pel tot compartit durant aquest any que ja anem deixant enrera.

    ResponElimina
  7. No coneixia aquest cóc! però estic segura que ha d'estar boníssim, el toc de mel m'hi encanta! Que passis unes bones festes i un millor 2014! un petonàs!

    ResponElimina
  8. alaaa que bo i facilet no??!! no ho sembla amb aquesta pinta tan meravallosa que te!! petons i bones festes

    ResponElimina
  9. Hola Cinta!
    Ja n'he sentit parlar d'aquest cóc, però no n'he menjat mai (i això que no ho tinc lluny). Tot el que porta mel m'encanta. Per cert, encara que estiguis lluny et faig saber que estic preparant una trobada blogaire per al 22 de febrer a Tarragona. És per si fas una escapada! I sinó, no t'escapes que si vens algun cop ens trobem!
    Una molt bona entrada d'any Cinta!
    Nani

    ResponElimina
  10. Ara acabo de fer aquesta recepta!! Bonissim!!
    Gracies!

    ResponElimina
  11. Què bo i fàcil! i els foradets molt curiós! bon any!

    ResponElimina
  12. L'haurem de provar de fer, sembla molt fàcil!!

    ResponElimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...