29 de novembre 2013

Pollastre rostit amb prunes i pinyons. Recepta de Nadal




Pollastre  rostit amb prunes i pinyons



El pollastre amb prunes i pinyons és un plat de tradicional català que no falta a cap casa durant les festes. Amb la variació d'ingredients de cada casa, uns amb vi ranci, altres amb vermut o anís, amb canyella o sense, cada dinar d'un dia de festa té lloc per al pollastre rostit amb prunes i pinyons. La cocció a foc lent fa que la carn vagi desprenent tots els seus sucs i acabi sent melosa. A més amb la dolçor de les prunes i els pinyons i la reducció del licor elegit en cada cas, el plat acaba tenint aquell regust deliciós de les menges festives. Podeu fer-lo al forn si voleu; tot i que originàriament es feia al foc i sencer -es diu rostit humit- amb l'arribada dels forns- i també amb la influència castellana, segons llegeixo- a les cases es va passar a aquesta alternativa, que es diu rostit sec.  

Tradicionalment, el pollastre es coïa sencer i farcit amb carn, botifarra i les prunes i pinyons. Teniu en compte, però, que aquest plat era un plat únic i molt complert per un dia de festa; avui en dia és bastant estrany que per Nadal només facem un plat, per tant, podem fer-lo més lleuger sense el farcit.





La recepta no és complicada, com tot, fa falta paciència i uns bons ingredients originals, així que procurem triar un pollastre de qualitat a l'hora de fer-lo. Aquí a Irlanda, la majoria de pollastres ja són "free range" que significa que són criats a l'aire lliure i no engabiats. Això no significa que siguin ecològics, però almenys ja és un pas intermedi... Com que és difícil - i molt car- trobar vi ranci o altres licors similars, la recepta d'avui està feta amb rom i la veritat és que queda deliciosa.

Aquesta recepta és tradicional del Nadal i les festes que vénen, així que no podia deixar de ser a la llista de receptes per si encara no teniu clar què fer pels dinars familiars propers. 





Pollastre amb prunes i pinyons

- 1 pollastre sencer tallat a quarts. 
- 200g de prunes
- 100g de pinyons
- 4 cebes petites
- mitja cabeça d'alls
- una branca de canyella
- 150ml de rom, conyac, vi ranci... al vostre gust. 
- farigola
- oli d'oliva
- sal i pebre
- aigua

Tallem el pollastre a quarts i el salpebrem. Posem la cassola al foc amb un bon raig d'oli fins que estigui ben calent i hi afegim la carn. Quan estigui ben daurada, hi comencem a afegir les cebes (dues tallades a rodanxes grans; les altres dues senceres), els alls sense pelar i la branca de canyella i deixem que es vagi rostint durant deu minuts, ara a foc lent i tapat, ja que volem que la carn amolli el seu propi suc i les cebes suïn. Anem remenant de quan en quan per evitar que s'enganxi res. 

Quan la ceba estigui tendra, hi afegim el licor, en el meu cas el rom. I tornarem a tapar i deixarem que es cogui amb el mateix foc lent durant uns 50 minuts (pot variar molt depenent del tipus de pollastre que feu servir, compte), Hem d'anar remenant cada poc i mirant que sempre hi hagi una mica de líquid a la cassola. Si veiem que ens quedem sense, hi afegim miques d'aigua ben calenta

Quan faltin deu minuts de cocció, hi afegim les prunes i els pinyons. 





15 comentaris:

  1. Me gusta este acompañamiento para el pollo (y un buen trozo de pan para mojar la salsita), Te ha quedado estupendo. Besos

    ResponElimina
  2. El pollastre amb prunes i pinyons és un clàssic, la meva mare el fa així però farcit, i te'n llepes els dits!!

    ResponElimina
  3. Amb aquesta recepta ja poden venir els invitats a casa!!! jejjej Que bona!! petons

    ResponElimina
  4. Carai, per llepar-se'n els dits, Cinta! Veig que vas avançada al Nadal, i és que aquest pollastre ve de gust sempre!! Dinar de diumenge tot l'any. Petons i bon cap de setmana.

    ResponElimina
  5. un clasico que te ha quedado muy bueno y ideal para estas proximas fiestas
    Bss

    ResponElimina
  6. Deliciós aquest pollastre, Cinta. A casa el meu sogre porta un gall de corral per Nadal. A veure si el provem d'aquesta manera. A jutjar per les fotos, una meravella. Petons.

    ResponElimina
  7. aquest el fa ma mare quasi cada nadal!! es tan bo!!! i si sobra.....canelons!!!peto

    ResponElimina
  8. Te molt bona pinta! Ets una crack cinta! :)

    ResponElimina
  9. Aquests pollastre el trobo tant bo per a Nadal que quan els faig fora de nadal diem a casa que sap a nadal ja ja!!! Per mi amb les prunes i pinyons delicios. Petons

    ResponElimina
  10. Aquesta recepta ja fa olor de Nadal. Tota una proposta a tenir en compte!

    ResponElimina
  11. Gracies Cinta! Avui ens has arreglat el dinar d'entrada d'any 2014!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'alegra que us hagi agradat! Petons i bon any!

      Elimina
    2. Este pillaste lo fea la meba mare y ara yo qeda bonisim y fa mol nadal

      Elimina
  12. Aquesta recepta es fantàstica! L’he feta aquest Nadal per unes 30 persones i tothom ha quedat encantat. Vaig comprar capons i ho vaig preparar el dia abans per permetre absorbir les aromes abans de tornar a bullir i servir. Vaig posar mes anís que rom (però de tots 2 una mica!). Gràcies Cinta es una recepta fàcil i molt bona!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Susan. M'agrada que t'hagit sortit tan bé! Una abraçada!

      Elimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...