28 de gener 2011

Empanada gallega



No estava planificat que l'empanada gallega fos la primera recepta del bloc, però ara mateix no se'm ocorre millor manera de començar que aquesta. Segurament seria l'equivalent al nostre pa amb tomàquet pels gallecs, i com que a casa, aquesta és la segona pàtria, em sembla com un petit homenatge a aquest petit país. 

D'empanades n'hi ha de tots els gustos i ingredients possibles, dolces i salades, i no és cap tòpic que a qualsevol casa gallega sempre n'acostuma a haver. Jo m'he decidit per la de tonyina, una mica per aprofitar que en teniem el rebost ple, però es pot canviar l'ingredient per qualsevol altre, només hi cal una mica d'imaginació i de fons de rebost...

Aquests ingredients són per una empanada de la mida de la safata de forn, però la podeu fer més petita o rodona, com les típiques. La quantitat dels ingredients és fàcil adaptar-la a la mida que vulgueu, i si us sobra massa, sempre podeu decorar-la per sobre.

Ingredients pel farcit:
- Cebes
- Primentons vermells o verds
- Una llauna de tonyina de 400 grams.
- Sal, oli, colorant alimentàri i les espècies que vulgueu.

Ingredients per la massa:
- 25 grams de llevadura fresca.
- 250 ml d'aigua 
- Sal
- Oli del farcit.
- 700g de farina (aproximadament)

Preparació
Posem la ceba i el primentó amb un bon raig d'oli a sofregir. El corregim de sal i hi posem pebre i les espècies que vulguem. Quan estiguin els ingredients tous, hi tirem l'ingredient principal, en aquest cas la tonyina i ho deixem a foc baix uns minuts més. Mentre fem la massa, ho deixem refredar. Recordeu d'aprofitar unes cullerades de l'oli del sofregit per fer la massa, li donarà un gust molt bo, i no quedarà la massa tant seca.

Per fer la massa calentem una mica l'aigua, sense que arribi a bullir i desfem la llevadura amb les mans en un bol. Barrejem la llevadura i l'aigua tíbia, i una mica de sal, fins que estigui dissolt. Comencem a tirar-hi la farina i anem amassant amb una forquilla primer, i després amb les mans sobre el pedrís de la cuina. Mentre anem introduint tota la farina, hi anem posant l'oli del farcit que hem fet. Una vegada tinguem la massa homogènia i fina, i que no estigui enganxifosa, en fem una bola i la tapem amb un drap humit. La deixem reposar fins que dobli el seu volum, si pot ser a un lloc no massa fred ni amb corrents d'aire.

Quan hagi doblat el seu volum, uns 40 o 45 minuts després, la separem en dues meitats i comencem a passar-li el corró fins que tinguem una massa estirada i fina, de la mesura de la safata o l'estri que utilitzem. La posem a la safata i la punxem amb una forquilla, abans de farcir-la amb els ingredients que vulguem. Procurem escampar bé els ingredients, de manera homogènia per tota la massa, però deixant uns centímetres per fer les vores. Després, agafem l'altra meitat i després d'estirar-la amb el corró, la posem a sobre l'altra i les tanquem fent una vora rodona o xafant-la amb el dit.

Per acabar, fem un foradet al mig de l'empanada a mode de xemeneia i la pintem amb ou batut per a què quedi brillant. La posem al forn, a uns 200 graus, durant una mitja hora. Anem vigilant que no es cremi, així podrem anar sentint l'oloreta.




3 comentaris:

  1. M'encanta l'empanada. Només n'he fet una vegada però fa molt de temps, sempre la tinc pendent.
    Petonets.

    ResponElimina
  2. Doncs anima't, ja veuràs que bé et queda!

    ResponElimina
  3. Que guay encontrarme este honor a Galecia!!! Me encanta!!!

    Te ha quedado como las de aquí!!

    Besitos,
    Sandra von Cake

    ResponElimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...