30 de gener 2011

Panets de ceba i nous



Avui fa un dia gris que treu les ganes de sortir, almenys de moment, així que he decidit entretenir-me per la cuina i veure què podia fer. Llavors m'ha vingut al cap la insistència dels companys de pis perquè torni a fer pa, i m'he decidit a fer-ne, però no del blanc de sempre, sinó panets petits de ceba i nous per esmorzar a la feina (i per tenir-ne al congelador, que sempre van bé).

Fer pa és tota una experiència, i més si el fas tu sense panificadora. No renego d'aquest invent, però a mi m'agrada cansar-me amassant la massa amb les mans, poder veure i fer tot el procés. Per una vegada al mes que el faig, no em passa res. I després, quan el poses al forn, t'omple la cuina i tot el pis de l'olor de pa recent fet...

Les mides dels ingredients, quan faig pa, no les calculo exactes perquè sempre em guio per com està la massa, si encara està molt enganxifosa poso més farina, si no, una mica més d'aigua. La qüestió és que et quedi una massa homogènia, i fina al tacte. Per tant, la quantitat de farina i aigua són aproximades. 

Ingredients:

Per la massa:
- 1kg de farina
- 500ml d'aigua.
- 3 cullerades d'oli
- sal
- 35 g de llevat fresc

- 1 ceba ben trossejada.
- Nous trencades.

Elaboració:
Desfem el llevat amb l'aigua que estigui calenta, però mai bullint. Hi posem la sal i les cullerades d'oli. Ho remenem tot fns que quedi ben mesclat. Comencem a incorporar la farina, poc a poc, amb una forquilla fins que ho haguem de fer-ho amb les mans. Aboquem la massa al pedrís per amassar-la millor, durant uns deu minuts, o fins que aconseguim que la massa quedi tal i com hem dit abans.  Quan la tinguem, la partim en dos parts i hi barrejem a cada una l'ingredient corresponent. Quan afegim la ceba, pot ser que la massa es torni més enganxifosa (per l'aigua de la ceba), i per tant, hi haurem de posar una mica més de farina.

Quan ho tinguem, deixem reposar la massa fins que dobli el seu volum.( acostuma a ser entre mitja hora i tres quarts). Procurem deixar-la a un lloc on no sigui massa fred ni hi hagin corrents d'aire. Passat el temps, tornem a amassar-la durant un minut, i fem la forma que vulguem.

Tornem a deixar-la durant tres quarts d'hora, fins que torni a doblar el seu volum. Mentrestant, precalentem el forn per després.  Abans de posar-los al forn, els fem un tall damunt (no com jo, que no hi pensat de fer-lo als de nous) i hi espolsem una mica de farina per tal que quedi més rústic. Finalment, al forn durant una mitja horeta, però anem controlant-los. 

I ara, a disfrutar de l'oloreta de la ceba i el pa!

4 comentaris:

  1. Ostres, jo mai m'he animat a fer pà, però veient el teu potser m'animo algun dia!!! Visca els dies de color gris!!! petonets

    ResponElimina
  2. Ja veig com estàs disfrutant del pa anna, ja m'agrada! Judith, doncs és molt reconfortant fer pa, i segur que no t'és difícil... ja veuràs com enganxa! Petons!

    ResponElimina
  3. Estic totalment d'acord, a mi també m'agrada fer-lo a mà.

    ResponElimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...