22 d’abril 2013

Pa de Sant Jordi



(English version below)

Pa de Sant Jordi


Sant Jordi és un dia especial. Molt especial. No només per la festa en sí, sinó també per l'ambient que es desprèn. Recordo els Sant Jordi al poble com el començament de la recta final del curs, les primeres sensacions d'estiu i l'ambient càlid, recordo les paradetes de llibres de l'escola on ens canviàvem llibres durant tres dies i ens passàvem el dia al pati de l'escola. Ara el Sant Jordi, tot i treballar, em continua recordant al començament d'alguna cosa, potser la primavera o el bon temps, però sempre l'imagino i recordo com un dia optimista i alegre. 

A banda dels llibres i les roses, cada any apareixen a moltes panaderies aquests pans de Sant Jordi que, per cert, aquest any fa 25 des que el panader Eduard Crespo, els va crear. Jo el vaig provar per primera vegada  no fa gaires anys, i recordo que després vaig estar uns anys buscant-ne però no en trobava, especialment a Tarragona. Aquest any, per evitar la cerca i decepció de les cerques a última hora, vaig decidir fer-ne. 





El pa de Sant Jordi no és una recepta difícil si ja estàs una mica acostumat a fer pa, però si que pot ser una mica més entretinguda, ja que el muntatge és diferent. El pa és format per tres masses: una blanca amb formatge, una altra amb sobrassada i la última, amb nous. Amb la massa de formatge i la de sobrassada farem les barres roges i grogues de la senyera, amb la de nous farem un embolcall per les barres. Jo us explicaré el muntatge, però sense cap dubte, us recomano aquest vídeo del mateix creador del pa on ens ensenya el muntatge i ho fa tot molt més entenedor. 







Pel que fa a les quantitats, les he adaptades de les receptes del pa que faig servir normalment i als ingredients de cada massa. No les agafeu al peu de la lletra, doncs ja sabeu que la quantitat d'aigua dependrà de molts factors, així que és millor que l'aneu afegint poc a poc. Amb aquestes quantitats, em van sortir 8 panets de Sant Jordi!

Per la massa de formatge:
- 300g de farina de força
- 8g de llevat fresc
- sal
- 100g de formatge ratllat emmental
- 175g aigua

Posem la farina en un bol, hi afegim un pessic de sal i hi desfem el llevat, fregant-lo amb la farina. Comencem a afegir la farina i anem mesclant. Quan tinguem una massa una mica homogènia i presa, la treballarem sobre la taula durant deu minuts, fins que ens quedi ben suau i elàstica. Ara, poc a poc, hi anirem afegint el formatge ratllat mentre continuem amassant. Quan ja el tinguem ben integrat, deixem reposar la massa dins al bol, tapada, durant un mínim de mitja hora i mentrestant, farem l'altra. 




Per la massa de sobrassada:
- 250g de farina de força
- 100g aigua
- 125g de sobrassada
- 8g de llevat fresc

En un bol, mesclem la farina amb el llevat i la sobrassada fins que ho tinguem bastant homogeni. Comencem a afegir l'aigua i amassem com en la massa anterior. Quan la tinguem ben amassada, la deixem reposar, també tapada, durant un mínim de mitja hora més. Ens posem amb la tercera. 


Per la massa de nous:
- 250 de farina de força
- 150g aigua
- 8g de llevat fresc
- 10g de sucre
- 80g de nous trossejades

Barregem la farina, el llevat i el sucre en un bol i hi afegim l'aigua, procedint com amb les anteriors. Quan haguem amassat durant deu minuts i tinguem una massa fina i elàstica, hi afegim les nous trossejades tot amassant. Quan la tinguem, la deixem tapada i reposar durant mitja hora mínim. 



En aquest moment, és probable que ja tinguem la primera massa reposada, així que, amb la taula enfarinada, estirarem la massa de formatge amb el corró, formant un rectangle ben gran i amb una espessor d'un centímetre. Quan ho tinguem, agafem la segona i fem el mateix, però aquesta haurà de ser un rectangle una mica més petit que l'anterior, ja que necessitarem 5 franges de massa de formatge, però només 4 de la massa de sobrassada. 

Un cop estirades, posem la massa de sobrassada a sobre de la de formatge i, amb el ganivet, marquem les quatre franges que tallarem (ens en ha de quedar una franja només de formatge!) i les tallem. Ara hem de col·locar-les de manera que alternem una de blanca i una de vermella, començant i acabant per les blanques. 
Procurem estirar-les de manera que quedin amb unes mides similars totes.

Ara, agafarem la massa de nous i l'estirarem també formant un rectangle d'un centímetre de gruixut. Posarem amb compte el munt de franges a sobre i les envoltarem amb la massa de nous. Podeu fer servir una mica d'aigua per pegar la massa. Amb les mans, anem donant forma a la tira, procurant que a tot arreu hi hagi unes mides similars. 

Amb una mica de fil dental (que no sigui mentol.lat!) o amb un ganivet, tallarem trossos de massa d'uns quatre dits d'ample i els anirem posant a la safata del forn, tot aplanant-los una mica. Ara només els hem de deixar reposar durant una hora mínim o fins que doblin el seu volum i enfornar-los durant una mitja hora a 200º amb el forn preescalfat. 

Com ja us he dit, i com que estic segura que no s'ha entès bé, mireu el vídeo i us ajudarà moltíssim. Ara només us queda tallar-los en llesques i disfrutar-los.















24 comentaris:

  1. No els he probat mai... :( i aquest any, crec que aquí a Vitoria no arribaran pas.... (i tampoc em veig molt capacitat per fer-los tan guapos)

    ResponElimina
  2. 25 aaaaaaaaaanys! jo tot just l'acabo de descobrir!!! jeje!!!
    t'ha quedat molt bé!!! els vaig veure ahir al facebook!!!
    petons, bonica, i que tinguis molt bona diada demà!

    ResponElimina
  3. ooooooooooooooooooooooooooooooooooo! quina pintassa Cinta, t'ha quedat perfecte!!! petonets guapa

    ResponElimina
  4. Una xulada de pa Cinta! M'he fet seguidora teva perquè crec que tens un bloc molt xulo! Una abraçada!

    ResponElimina
  5. Ohh just ahir buscava alguna recepta per fer-ne, t'han quedat súper xulos aquests panets! només un dubte... el llevat és fresc?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí Eva, el llevat es fresc. Ara mateix ho modifico!

      Elimina
    2. Ostres, he anat a comprar els ingredients i ara al rellegir veig que hi diu "llevat fresc" i he flipat!! XD
      A punt per ficar les mans a la massa ;)

      Elimina
    3. Molt bé! ja em diràs que tal!

      Elimina
  6. M'encanta, que bé t'ha quedat! No le provat mai i ara m'han entrat unes ganes... petons

    ResponElimina
  7. que bonic queda!!! hauré d'animar-me a fer-lo i com que per Sant Jordi ja no arribo... potser per l'11 de setembre!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  8. M'encanta, ho vaig fer per la Diada del 11 de setembre i a casa no va quedar ni migas, aixo si, no era tan maco com el teu. Petons.

    ResponElimina
  9. Què bo!! m'encanta com queden les franjes, és molt original!

    I segur que els bagels són molt més complicats de fer que aquest pa de Sant Jordi, així que t'anime a fer-ho si tens temps, per què t'ixirà més que bo!

    Besets
    Bea de Bocados Divinos

    ResponElimina
  10. Que bo i que bonic. Avui n'he vist en una fleca i l'aparador feia un goig!
    Feliç Sant Jordi,
    Nani

    ResponElimina
  11. Quin goig! Aquest pa l'haig de provar!!!! felicitats pel bloc m'agrada molt!! a partir d'ara et segueixo de ben aprop.

    ResponElimina
  12. un pa bonissims.
    Bona Diada de Sant Jordi

    ResponElimina
  13. m'encanta, t'ha quedat fantastic!!! feliç diada!!! petons

    ResponElimina
  14. El pa de sant jordi m'agrada tant... però li deixo al meu pare! Aquest teu ha quedat molt esponjós, no pararia de menjar!!

    ResponElimina
  15. Quines ganes tinc de sortir de la feina per passejar per les Rambles!! M'encanta Sant Jordi....i aquest pà!!! Petons

    ResponElimina
  16. T'ha quedat perfecte!!!
    Sant Jordi és la meva festa preferida :)

    ResponElimina
  17. Aquest any no le fet, l´any passat si una mica diferent, però la teva versió m´agrada molt, queda guardada! Petons i bona diada!

    ResponElimina
  18. Que pasada de pan!! El resultado es fantástico!! Me ha gustado mucho la receta!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
  19. Que bonic!!! té un tall preciós!!1 I ha de ser una delicia...
    Petonets

    ResponElimina
  20. doncs per ser la primera vegada que el fas, t'ha quedat super bé! saps que jo no l'he tastat mai?? ara sí que hauré de provar el proper sant Jordi o sinó fer-lo jo!;)

    petonets

    ResponElimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...