22 d’octubre 2013

Pa de soda irlandès integral


Pa de soda

(Click here for the English version)

Després de quatre setmanes per terres irlandeses, un cop instal·lats a Cork he trobat el moment per tornar a la cuina, a la càmara i al bloc, però no sense certes limitacions.... L'estricta limitació de pes de les maletes va fer que haguès de deixar totes les meves coses de cuina, la batedora i la bàscula especialment, tots els meus gadgets i el meu estimat trípode i reflector. Costarà tornar a tenir totes les coses a mà, però per ara hi ha el que hi ha i ja m'és suficient. 

Fa un parell de setmanes ja vam aconseguir trobar un pis per nosaltres i per tant, ja vaig poder tornar a la cuina, al forn i sobretot, a acostumar-me a funcionar amb el mode irlandès (i els focs elèctrics una altra vegada!). El cap de setmana passat, aprofitant que teniem la primera visita, era el moment de fer les primeres proves de cuina irlandesa i, aquest pa va ser el primer que va ser sortir del forn. 







El pa de soda és típic de molts països, entre ells Irlanda. La seva particularitat és que enlloc de la llevadura de pa, s'utilitza bicarbonat i buttermilk (sèrum de llet) i es va popularitzar rapidament per ser un pa fàcil de fer, ja que no s'ha d'amassar gairebé gens i ràpid, ja que, al no portar llevat, no fa falta temps de repòs. 
Senzill, no?

El resultat és un pa dens però tou i gustós i una crosta ben cruixent. La d'avui és la recepta simple original, però hi ha variants que porten una mica de mantega, sucre o fruits secs. De fet, d'aquest pa irlandès a Irlanda en diuen cake o cake-bread, és a dir pa-pastís, perquè tot i ser un pa és molt gustós per si sol. Una mica de mantega i melmelada el fa el pa perfecte per un bon esmorzar.




Pa de soda

- 220g de farina blanca
- 220g de farina integral
- 400ml de sèrum de llet o buttermilk (en el seu defecte, 400ml de llet amb 2 cullerades de suc de llimona i reposat 10 minuts)
- un pessic de sal
- una cullerada de postre de bicarbonat.

Preescalfem el forn a 190º. En un bol mesclem tots els ingredients secs, farines, bicarbonat i sal. Amb l'ajuda d'una forquilla, anem afegint el sèrum de llet a les farines procurant barrejar ben bé tots els ingredients, fins que els tinguem ben integrats. Procurem no afegir tot el líquid de cop, sinó reservar-ne una petita part pel final, mai se sap la quantitat de líquid que la farina necessitarà ja que depèn de molts factors. 

Un cop tinguem una barreja homogènia, aboquem la massa a una superfície enfarinada i li peguem unes quantes amassades fins formar una bola amb la superfície llisa. Disposem a sobre la safata de forn enfarinada i hi fem un parell de talls creuats a sobre. Enfornem uns 40 minuts fins que el pa estigui daurat i quan el piquem amb el puny soni buit. 





8 comentaris:

  1. Cinta, se't trobava a faltar! que bé que ja tinguis pis i que puguis retornar al blog! aquest pa fa molt goig, i a més molt fàcil de fer, me l'apunto!

    ResponElimina
  2. Doncs si amb quatre coses fas això, no em puc imaginar què pots arribar a fer quan tinguis tots els teus estris!!!

    ResponElimina
  3. A mi em sembla que t¡ha sortit molt bé per no estar acostumada a la teva cuina, focs elèctrics, gbrrrrrr. Petons.

    ResponElimina
  4. Espero que ja estiguis ben instal·lada, mica en mica t'aniràs acomodant bé a la nova cuina.
    El pa té una pinta sensacional, ha de ser molt gustós. I fàcil de fer sense llevat...

    ResponElimina
  5. Es veu molt bon pa, Cinta, amb crosta cruixent i gruixuda, com a mi m'agrada! Petons

    ResponElimina
  6. Té un color molt bonic, i sembla amb molt bona textura. Boníssim!
    Marta

    ResponElimina
  7. Hola Cinta, sóc la Chus del mançanes I no pomes. Jo tampoc coneixia el teu bloc I ha estat un fantàstic descobriment. Unes receptes molt interessants I unes fotos precioses. I encara més interessant promet ser amb aquesta estada a Irlanda. Em quedo per aquí. Petons.

    ResponElimina
  8. Jo soc de Roquetes, pero fa més de 15 anys que estic afincada a Barcelona i ara ja amb familia. Jo vaig visitar fa molts anys Cork, i em va agradar. Confio que tinguis una estada molt xula i que aprengues a cuinar coses diferents...aquí no hi ha cuina meditarranea però algo faras. oi?

    ResponElimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...