16 de desembre 2013

Farcellets de brandada de bacallà i melmelada de tomàquet. (Aperitius de Nadal)


Farcellets de bacallà i melmelada de tomàquet.


Jo, com els torrons, he tornat al poble per Nadal. Ahir a la matinada vam deixar Irlanda per tornar aquí, almenys per uns dies. La setmana anterior, a més de preparar tota la tornada temporal, va ser moguda a molts nivells, doncs varem estar d'examens i d'entrevistes de feina. Esperem doncs que aquest final d'any ens porti molt bones notícies. Mentrestant, que mai ens agafin amb l'estomac buit, així que nosaltres continuem aquí amb aquestes receptes que ens poden ajudar a donar idees per aquests dies.

La brandada de bacallà és una recepta molt tradicional i llargament estesa arreu de la geografia dels països catalans. Provinent del verb "brandar", que significa moure de banda i banda, la recepta original d'aquest plat es feia com si fos una emulsió amb bacallà i oli i, potser, patata. Podeu trobar la recepta tradicional a molts llocs, però com nosaltres just ens estem començant a iniciar amb el bacallà, varem creure que seria  millor fer la recepta alternativa a aquesta brandada tradicional fent-la una mica més suau, mitjançant una beixamel. 

És una recepta fàcil i molt gustosa que agradarà a tot tipus de comensals. A més, ens va perfecte si tenim uns quants fulls de paper filo al congelador, com aquests que em varen sobrar de fer les amanides caprese amb la cassoleta de pasta filo. Per acompanyar-la, a més, podem completar el plat amb una melmelada de tomàquet, que aportarà un contrapunt dolç al plat i que hi marida la mar de bé. 

Comencem doncs, per la recepta de la brandada. 






Brandada de bacallà

- Bacallà trossejat.
- llet
- farina
- ceba,
- oli i sal
- nou moscada i pebre


Comencem a sofregir la ceba a foc mig, fins que la tinguem ben tova i gairebé transparent. Quan la tinguem feta, hi afegirem el bacallà trossejat i deixarem que es cogui durant uns cinc minuts o fins que hagi perdut tota l'aigua i s'hagi evaporat. Hi afegirem la farina (dos cullerades soperes per un quart de llet) i deixarem que s'integri amb el bacallà, un cop la farina ja no es noti, hi afegim la llet i, sense deixar de remenar, esperarem fins que espesseixi la salsa. Comprovem la sal i hi afegim pebre i nou moscada.

Podeu passar-ho per la batidora si voleu que us quedi més suau. Deixem refredar. 

Mentrestant, preparem la safata del forn amb paper de forn i, amb molt de compte, farem els farcellets amb la pasta filo, emplenant-los amb una o dues culllerades de brandada i tancant-los amb molt de compte amb tires de cibulet. Podeu fer servir algun altre mètode, clar és! Enfornarem fins que agafin el color torrat.





Melmelada de tomàquet (cherry)

- 500g de tomàquets cherry. (podeu fer servir altres tipus)
- 200g de sucre.
- suc de mitja llimona

En una olla, posem els tomàquets cherry partits per la meitat, sense pelar ni treure les llavors, doncs són tan poca cosa que ens quedaríem sense tomàquets. Hi afegim el sucre i el suc de llimona i posem a foc mig. Deixem coure, remenant de quan en quan per tal que no es cremi ni s'enganxi fins que agafi textura i perdin l'aigua, que serà al voltant de vint minuts de cocció. Passem la mescla per la batidora i deixem refredar. 
Aquesta melmelada no només la podeu utilitzar per la brandada, sinó que queda perfecta amb els formatges!




10 comentaris:

  1. M'agrada molt aquesta recepta, Cinta, és suau I té una presentació molt atractiva. Benvinguda de nou per aquestes terres. Petons.

    ResponElimina
  2. M'apunto aquests farcellets!!!! La brandada em "xifla"!!!! Gràcies per compartir-ho!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  3. Que bonissim!! amb lo que m'agrada la brandada...i gratinadeta em tarna boja!! :)
    Petons

    ResponElimina
  4. Què bons aquests farcellets! a mi el bacallà en torna boja, i així ben suau amb aquesta beixamel ha d'estar tremendo. A més la presentació en farcellet és molt de festa! a gaudir doncs de les festes a casa i en família!

    ResponElimina
  5. T'han quedat molt bonics, Cinta, i segur que són boníssims perquè els ingredients que has triat sempre són un èxit!! Petons

    ResponElimina
  6. Amb el que m'agrada la brandada... Una bona combinació. petonets

    ResponElimina
  7. El Nadal s'ha de passar a casa,oi? :)
    Tot el que porta pasta fil·lo m'encanta, i la brandada combina molt bé amb la melmelada de tomàquet.

    ResponElimina
  8. M'encanten els farcellets amb aquesta pasta! t'ha quedat de luxe! petons

    ResponElimina
  9. Espero que arribin les bones noves que esperes...mentrestant, quin luxe alimentar-se amb plats com aquest! Petons!

    ResponElimina
  10. Uns farcellets tan bonics com deliciosos. Nosaltres tambe vam combinar brandada amb melmeada per nadal, bona idea oi?
    Petonets

    ResponElimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...