A vegades costa molt trobar el ritme habitual a les coses, i a mi m'està costant el retorn al bloc. Estic en un moment on tinc projectes nous als que dedico molt de temps del meu dia, però el que costa més temps és tirar endavant, intentar sortir-se'n. Tot i això, hi ha coses que no paren mai, com el ritme de fer pa. Aquestes vacances he tingut un retrobament idíl·lic amb el pa del poble, cada dia anava a buscar el pa i en menjava sense cap remordiment de consciència, doncs el pa irlandès no té la crosta que les nostres barres si tenen.
I jo sóc de crosta. De molta crosta. Per això no em vaig poder aguantar de fer aquesta espiga amb sis cantons! La propera vegada la faré ben gran, així de cada cantó em sortirà un entrepà....Ja vareu poder llegir la meva primera experiència amb el mètode Bertinet al Pa de sègol i ara ja puc dir que la tinc mig dominada! A la recepta del pa de sègol veureu l'enllaç al vídeo on ensenya com és aquest mètode d'amassat francès i la veritat és que es nota de valent en l'estructura del pa.
Unes receptes per a bons panarres que segur que us encantaran i que són les meves preferides: el pa amb llavors i l'espiga de sis cantons!
Tot i que amb les fotografies podeu pensar que són barres molt grans, la veritat és que el forn d'aqui és més aviat petit i vaig haver d'adaptar-me. Amb la recepta de mig kg de farina em varen sortir aquestes dues barres de llavors petites i les dues espigues. Són una mida perfecta per fer un parell d'entrepans de berenar o un si heu fet molta gana.
La base del mètode d'amassat francès és que no hi afegim més farina de la que porta la recepta, així que peseu els ingredients. Amb l'amassat ja anireu guanyant consistència, i tot i que sembli difícil, us asseguro que així passa.
Massa bàsica
- 500g de farina de pa
- 350g d'aigua
- 10g de llevat fresc o 4g de llevat sec
- 10g de sal marina
Mesclem a farina i la sal i hi desmollem el llevat fresc amb els dits. Hi afegim l'aigua i barregem ben bé amb una forquilla o una cullera fins que tot estigui ben integrat i barrejat. En aqust punt la massa serà molt tova i enganxifosa, però ja és així. Aboquem la massa a la superfície de treball, sense enfarinar!, i comencem amb el mètode d'amassat.
El primer pas és agafar la massa per sota amb les dues mans, l'aixequem fins que la tinguem vertical i amb la part inferior de la massa estirada, colpegem a la superfície de treball i deixem caure la part superior de la massa tot embolcallant la part inferior que ja tenim a la superfície de treball. Ja sé que sembla complicat, per això és millor que mireu el vídeo abans! Un cop tornem a tenir la massa a la superfície de treball, repetim els passos d'agafar, estirar, colpejar i plegar. Quan portem uns vint minuts fent-ho, la massa haurà guanyat estructura sense afegir-hi més farina.
Bertinet diu que amb la pràctica el temps d'amassat baixa a uns deu minuts, però, de moment, ja podem estar contents si ens surt amb els vint minuts!
Un cop la tinguem, l'aixafem una mica i hi fem un plec cap a un punt central de la massa, portant-hi totes les puntes de la massa cap aquest mateix punt que li conferirà força. Ara sí, deixem reposar fins que dobli el volum.
Un cop passat el repòs, posarem la massa sobre la superfície de treball i amb els dits li donarem forma de rectangle per fer-hi uns plecs. El plec consisteix en portar la banda superior del rectangle cap al centre, és a dir, plegar per la meitat un costat i després el costat inferior. Per acabar, pleguem també la part superior del rectangle resultant cap al costat inferior i ho aixafem amb els dits, que quedi ben tancat.
Amb l'ajuda d'un ganivet, tallarem la massa en trossos similars i hi donarem forma. Per fer les barres, tornarem a fer el plec que hem fet abans i amb les mans com si fossin un corró, li donarem la forma a la barra.
Deixarem reposar fins que tornin a doblar el volum. Ara és el moment d'engegar el forn a 200º.
Per fer l'espiga
Agafarem una barra que haurem deixat reposar i amb unes tisores començarem a fer talls a profunds a la barra i col·locant el tros que hem tallat encarat cap a un costat o altre, alternativament. Amb compte, no hem d'arribar a fer els talls fins a baix de tot perquè la trencariem!
Per al pa de llavors
Mullarem la superfície del pa amb una mica d'aigua i hi repartirem les llavors procurant que quedin ben enganxades.
Enfornarem al forn preescalfat fins que el pa estigui ben daurat i quan el colpegem soni a buit. Per fer una crosta més consistent, poseu un recipient apte per al forn amb aigua un moment abans de posar-hi el pa, així crearà vapor i la crosta quedarà ben cruixent.
Te han quedado perfectos!!!! Me ha encantado el de semillas...las pintas no pueden ser mejores
ResponEliminaBesos!
Com m'agraden els pans de llavors! T'han quedat molt macos i vistosos i el resultat segur que estava genial!
ResponEliminaPetons!
Ohh quins pans o millor quines barres! tenen un aspecte formidable. Petonets
ResponEliminaCom m'agraden!!! els de llavors és un clàssic a casa (comprat per això...) i el de sis cantons el trobo genial perquè jo també sóc de crosta ;-). Me'n vaig a veure la recepta del pa de sègol que just avui he comprat farina! un petó!
ResponEliminaT'han quedat súper bé tots dos Cinta! Jo més d'un cop he intentat fer el d'espiga, però més que espigues semblen més aviat xurros, crec que amb aixiò ja t'ho dic tot, jajaja!!!
ResponEliminaPetonets!
Em sembla sentir l'olor des d'aquí! Quins pans més bonics! Petons!
ResponEliminaAquests pans són fantàstics: el de llavors m'encanta I el d'espiga és xulíssim, començaria amb un dels grans I no podria parar fins acabar-lo. M'has fet venir unes ganes de menjar un entrepà....! Petons.
ResponEliminaM'encanten les teves fotos, el pa t'ha quedat molt bé. Molta sort i força amb els nous projectes!
ResponEliminaEspectaculars!!!!!!!!!!!!
ResponEliminaQuina pinta tant deliciosa! petons
ResponElimina