21 de novembre 2013

Flam de rom



Flam de rom



Tinc un vague record de quan era una nena i a casa hi havien flams per berenar. Ma mare sempre ha segut de fer flams, menjar blanc, natilles... era bastant habitual obrir la nevera i trobar alguna llepolia per berenar. Però sempre hi havia la disputa de flams. A uns els agradaven més els flams "del niño" i als altres els "del xino" i a casa gairebé sempre hi havia els del niño. Aquest mes Memòries d'una cuinera va de flams, i ara que ja estem del tot instal·lats m'he animat a reprendre aquest tipus d'iniciatives. Però l'excusa dels flams m'ha despertat el record d'aquests flams del berenar i he hagut de posar-me a buscar les dues marques. I ric, encara, perquè no recordava el del "Flanín" de la capsa i això m'ha portat a recordar la iaia, que sempre deia "Flamíns" enlloc de flams i no sabia perquè; o paguelles, enlloc de paella... I ric, encara, sí, perquè això m'ha portat  recordar que amb les amigues sempre portàvem la conya amb aquestes paraules i acabem rient dient-nos "crompar" per comprar, "poligonodesportiu" per poliesportiu, "arie" per aire, o "flim" per film. I com rèiem...  I ja sé que no hi ve massa, ara, això, però la cuina són records, i els records, entrelligats, fan una vida.

Quin goig tenir flams fets a la nevera. Ni comparar-se poden amb els de compra, i tampoc amb els de "polvos", clar. I com en tot, si els fem nosaltres, podem controlar-ne el sucre, fer servir llet desnatada, ous de qualitat... no hi ha color. Clar també que, si teniu mainada per casa, millor deixeu de banda el rom; si sou tots adults, en podeu posar un rajolí més, si us apeteix. Recepta molt senzilla per un berenar de records. I per Memòries d'una cuinera!





Flam de rom

(per uns 5-6 flams normals)

Pel caramel:
- 100g de sucre
- 3 cullerades d'aigua

Posem en un casso el sucre i les cullerades d'aigua a foc mig. S'anirà fonent el sucre fins formar el caramel líquid que coneixem. Compte no se us cremi, doncs amargarà. 

Pel flam:
- 2 ous
- 75g de sucre
- 450ml de llet
- 75ml de rom 
- Vainilla (opcional)






Preescalfem el forn a 190º. En un cassó, escalfem la llet a foc mig amb una baina de vainilla. Mentre esperem que arribi a bullir, posem el caramel a les flameres i batem els ous i el sucre en un got fins que quedin ben barrejats. Hi afegim també el rom.

Quan la llet comenci a bullir, apaguem el foc i afegim la barreja dels ous, els sucre i el rom. Amb un colador, posem la barreja als recipients que hem preparat amb el caramel. Posem els recipients on hem fem els flams a una safata de forn que sigui similar d'altura als pots, com a mínim i l'emplenem d'aigua fins una mica més de la meitat dels recipients del flam. Ho enfornem a 190º durant uns 30 minuts. Punxem amb el ganivet per comprovar com estan: si en surt net, estan fets. 







12 comentaris:

  1. Nunca los he probado así, pero con lo que me gustan los flanes, te aseguro que no pasará mucho tiempo sin que los haga. Besos

    ResponElimina
  2. El puntet del rom molt bona idea, li déu donar una alegria al flam..... Tens raó amb la cuina I els records, la recepta del Memòries d'aquest mes també m'ha dut a la meva infantesa. Quin poder d'evocació tenen els sabors! Petons.

    ResponElimina
  3. Uau! Que bons! I faria una bona cullerada, ara mateix. El toc de rom...? Queda apuntat, segur que hi queda boníssim! Jo també publico els meus flams, avui. Si vols venir a visitar-me ja els veuràs! Petons

    ResponElimina
  4. Li deu donar un toc favulós el rom! petons

    ResponElimina
  5. Aquests flams han de ser deliciosos! I que sàpigues que jo també recordo amb tendresa les paraules que ma àvia canviava sempre....ella deia "pelmons" en comptes de pulmons..."miyonesa" en comptes de maionesa...etc...Era tot un vocabulari particular!

    ResponElimina
  6. Amb el toc del rom ha de quedar un falm sensacional! El tema d'aquest mes del memòries a tots ens fa venir molts records,...

    ResponElimina
  7. M'agrada molt la teva pressentació!! Amb el rom han de ser ben bons!! aquest mes m'inflaré a veure flams...que be!!!
    Petonets

    ResponElimina
  8. Els flams crec que ens porten bons records a tots! El toc de rom és una gran idea. Moltíssimes gràcies per participar reina. Petonets

    ResponElimina
  9. Quina versió tant original amb rom!! m'encanta la idea!!! i com els flams casolans res de res!

    petonets

    ResponElimina
  10. Quina bona idea un flam amb ron, això tè que estar boníssim i segur que tothom diu "jo en vull"... les fotos t'han quedat molt maques!!!!!
    Bona semana!

    ResponElimina
  11. La meva iaia també tenia un diccionari propi...
    Ummmmmm, flams per adults. Boníssims.
    Petons i moltíssimes gràcies per participar.
    Vaig a veure la pizza de coliflor que em tens intrigada, a mi m'encanta la coliflor.

    ResponElimina
  12. Quina presentació més maca!!! i si ja són bons els flams, amb el toc de rom doníssim!!! ho provaré!ptó

    ResponElimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...