23 de setembre 2011

Croissants (primera prova)



Aquests són els primers croissants que provo de fer. A la cuina cada dia es presenten nous reptes i cada vegada t'animes a fer alguna cosa més complicada que l'anterior que has fet; els croissants i aquest tipus de masses de fulls en són un exemple. Per ser la primera vegada van quedar força bé, per la següent miraré de canviar alguns punts de la recepta per tal que quedin més mollosos i tous. Tot i això, aconseguir fer la recepta i, tenir prou paciència per fer-la, em va omplir d'orgull.

Sincerament, els croissants demanen molt de temps. Potser les següents vegades ja vagi agafant un ritme diferent, o aprofiti un dia de pluja dels que no surts de casa per posar-m'hi. En tot cas, has de tenir clar que invertiràs ben bé 7 o 8 hores fins que no et posaràs el primer croissant a la boca.

L'elaboració, a base d'anar plegant i estirant la massa i deixant-la reposar al congelador, és entretinguda. En aquest intent la vaig plegar tres vegades. A l'elaboració us comento com ho vaig fer; si no us queda clar, a la xarxa podeu trobar mil i un llocs on us mostren i, fins i tot, dibuixen com fer-ho.

Continuaré intentant la recepta perfecta pel meu gust, mentrestant, seguiré menjant algun croissant de la Hofmann de tant en tant...

Ingredients (per uns 12-15 croissants mitjans)

- 500grs de farina (jo la vaig fer servir normal, però la propera vegada serà de força)
- 1/4 aigua
- Sal
- 50 g de sucre
- 20 g de llevadura fresca
- 200 g de mantega


Per la massa mare:
- 100 g de farina
- 100 ml d'aigua
- un pessic de sal

- 5 g de llevadura fresca


Elaboració:

Abans que res, recomano llegir la recepta un parell de vegades per tenir-la esquematitzada, jo crec que em vaig despistar més d'una vegada entre anar fent la massa i tornant a llegir... Primer hem de fer la massa mare, dissolem la llevadura amb l'aigua tíbia i hi afegim la sal i la farina, poc a poc, mentre amassem. Quan la tenim ben homogènia, la reservem en un bol tancat amb paper transparent durant un mínim de dues hores. Si ho preferiu, la podeu deixar tota la nit. 

Quan hagi reposat farem la resta de la massa. Agafem un altre bol i dissolem la llevadura amb aigua, tirarem la sal i el sucre i seguidament, començarem a incorporar la farina, poc a poc i amassant bé. Com sempre, el procés d'amassar ha de ser pacienciós! Ara l'hem de deixar reposar fins que dobli el volum, que acostumen a ser ben bé tres quarts d'hora. 

L'agafem i l'estenem en forma de rectangle. Hem de fer el mateix amb la mantega, l'estenem amb ajuda del paper transparent fins que sigui un rectangle una mica més petit que la massa. Els ajuntem, un damunt de l'altre. Ara sí, comencem a doblegar. Hem de tenir el rectangle horitzontal i hem de doblegar els cantons cap endins, de manera que formi un rectangle més petit o gairebé un quadrat. Ara, haurem de doblegar els cantons del quadrat que no hem doblegat abans, és a dir, el costat de dalt i el de baix cap endins, com si fos un sobre. 

Ara el deixem reposar, pero haurà de ser dins del congelador, perquè la mantega no ha d'arrbar a ser líquida en cap moment del procés. Mitja hora més. Quan el traiem, el tornem a aplanar amb el corró i tornem a doblegar de la manera que hem dit abans. Mitja hora més al congelador.

Hi ha moltes receptes que el dobleguen més vegades, jo aquí ja vaig parar, però la propera vegada en faré un més, com vegeu. Si voleu parar, estenem la massa fins arribar a fer un rectangle de pocs mil·limetres; podeu separar la massa en dos parts si us és difícil de fer. Tallem els triangles per als croissants, que siguin més o menys de la mateixa mida (jo ho vaig fer amb un tallador de pizza i va ser molt còmode).

Si voleu fer croissants amb forma de cranc, agafem el triangle i  a la base més ampla, li fem un tallet de dos cm just al centre. Estirem una mica cada una de les bandes (això són les puntes) i anem enrotllant. Si us serveixen en forma de caragola, enrotlleu directament sense fer el tallet, de la part ampla a l'estreta.

I ara, cap al forn. Els podeu mullar amb una glaça de sucre o simplement, podeu ensucrar-los després; també podeu afegir-hi xocolata dins junts abans de plegar-los. Això ja va al vostre gust!


5 comentaris:

  1. Per ser la primera vegada trobo que t'han quedat molt bé! Jo encara no m'hi atreveixo, i amb la calor ha de ser complicat!!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  2. Doncs, noia et felicito, jo no passo de la massa fresca comprada. Me n'emporto un parell de postres de l'entrepà, amb el teu permís jejeje....
    Bon cap de setmana guapa....

    ResponElimina
  3. que valenta!!! últimament estás que no pares! a mi em fa por només de pensar-ho! Moltíssimes felicitats, poden ser els primers, però tenen molt bona pinta! petonets

    ResponElimina
  4. Només necessitarieu temps, perquè de traça en teniu de sobres!

    ResponElimina
  5. seran els primers, però t'han quedat de meravella. jo no m'atreveixo a fer la pasta de full, dóna molta feina i no és senzill, encara que tu te n'hagis sortit tan bé.

    ResponElimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...