13 de novembre 2013

Focaccia de romer amb tomàquets secs en oli.



Foccaccia de romer amb tomàquets secs en oli.

(Click here for the english version)

Olor de pa, oli d'oliva del poble i tomàquets. Triumvirat gastronòmic mediterrani, per excel·lència, I també els ingredients més representatius del nostre plat, el pa amb tomàquet. Aquests tres ingredients desperten el lòbul temporal i em retornen a qualsevol sopar de pa amb tomàquet i embotit a Catalunya. Però aquí no hi ha ni rastre de fuets ni xoriços, així que ens hem de conformar amb la imaginació. Igualment, aquesta focaccia té prou poder i prou gust com per fer oblidar això i molt més. L'olor que desprenia el forn quan s'estava coent ja era suficient per tenir-nos encantats amb el cap al mediterrani. 

A simple vista, i deixant de banda els ingredients de damunt, la focaccia em recorda uns panets que feien alguns forns del poble i que fèiem servir quan anàvem d'excursió  per fer entrepans, els partidets o esclafades (xafades, al poble). Eren de mida individual, un pèl massa grossos, però, i també tenien uns clots similars als que hi fem a la focaccia amb els dits. A més, la molla era exactament igual, així que intueixo que també deuen tenir alguna connexió, amb aquesta recepta similar a Catalunya. 






La focaccia és un tipus de pa italià, pla, acopanayat amb oli i sal com a ingredients bàsics i després, complementat amb altres ingredients o herbes, com el romer, els tomàquets, ceba o simplment, oli i sal. També es comencen a versionar amb ingredients dolços, així que no hi ha res marcat. A més, també hi ha una altra versió de focaccia de formatge, que difereix d'aquesta en què no porta llevat i que podeu trobar al bloc a l'entrada de la Focaccia de formatge

La base de la recepta, és exactament la que faig servir per les pizzes i per alguns pans, amb la diferència que hi poso oli d'oliva i que permeto que sigui més gruixuda (les pizzes m'agraden ben cruixents). Com veieu, tenen una molla espectacular i crec que són un bon pa per fer uns entrepans, si les feu només amb oli i sal. 



Focaccia de romer amb tomàquets secs en oli. 

Per dues focaccies

- 500g de farina
- 350 d'aigua tèbia
- 7g de llevat sec 
- oli
- sal
- tomer
- tomàquets secs en oli




Barregem la farina amb la sal i hi afegim el llevat sec. Poc a poc, afegim l'aigua tèbia i un rajolí d'oli. Comencem a barrejar-ho amb la forquilla, fins que estigui ben barrejat i després, aboquem la massa a la superfície de treball, prèviament enfarinada. Amassem durant cinc o deu minuts, podem incorporar una mica de farina si la massa ens ho demana, fins que aconseguim tenir una massa fina, homogènia i fàcilment manejable sense que s'enganxi. Fem una bola i la deixem reposar a un lloc sense corrents d'aire, fins que gairebé tripliqui el volum. Jo el vaig tenir almenys una hora i mitja, ja que la temperatura aquí és bastant baixa. 

Un cop ben llevada, partim la massa en dos i enfarinem els recipients on farem la focaccia. Ara és el moment també, de preescalfar el forn a 200º. Agafem  una part de la massa i la posem al recipient, estirant-la i donant-li la forma corresponent amb els dits. Deixem reposar durant 20 minuts, fins que el forn es va escalfant. Passat aquest temps, farem uns clots a la massa amb les puntes dels dits i hi posarem un bon raig d'oli. Trossegem els ingredients i els escampem per sobre.  Enfornem durant 20 minuts o fins que estigui daurada.







  

16 comentaris:

  1. Vaya pinta riquísisima que tiene tu focaccia Cintia!!!! Me vendría estupenda para cenar hoy!!! Es que se me hace la boca agua!!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
  2. L'altre dia vaig comprar tomàquets secs...ara ja sé com utilitzar-los! Gràcies per aquesta magnífica recepta!

    ResponElimina
  3. Quina pinta que té!!! Fer-se una foccaccia a casa és un luxe, i la teva t'ha quedat de profesional!!

    ResponElimina
  4. vull un troçet ja mateix!
    quin color més bunic, ha de estar bonissima!
    Un peto :)

    ResponElimina
  5. Què bones que són les foccacies!!! aquesta amb romer i tomàquets secs no l'he provada mai, però ha d'estar tremenda!

    ResponElimina
  6. Uf, què bona ara per esmorçar....!!!! bona feina!!!

    ResponElimina
  7. Confirmat: estan bonissimes!! Ja les he fet i aquesta vegada no he deixat que hem pases lo del pastis de Guiness que el vaig fer pero no vaig poder tastar-lo...

    ResponElimina
  8. Quina bona focaccia. M'encanta la combinació.
    Petons

    ResponElimina
  9. Oh, té una pinta espectacular! Puc imaginar-me la oloreta mentre la fèies... M'encanten les fotos ;)
    Marta

    ResponElimina
  10. Que bo!! aquests tipus de pa, com la focaccia m'encanten, i a sobre si van acompanyats....!

    ResponElimina
  11. Buenas tardes Cinta. Que pinta tan deliciosa que tiene esta estupenda focaccia de romero y tomates secos en aceite que nos has preparado. El corte que tiene es buenísimo al igual que me imagino que será su sabor.
    DELICIOSA
    Un beso Paco

    ResponElimina
  12. té molt bona pinta!!!! el cap de setmana en faré!

    ResponElimina
  13. mmmm quina bona pinta..... soc la maite, de etiam by maite... ara et seguire jejjee

    ResponElimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...