28 d’agost 2012

Agost a Barcelona, proposta 20: Focaccia farcida de formatge



Aquesta és la vintena proposta d'aquest agost. Només en queden tres i ja veig que m'he deixat molts llocs per proposar, però en canvi, he cuinat més del que em pensava que cuinaria. Si al començament us vaig dir que no m'agradava cuidar per mi sola, ara us he de dir que ja he trobat la manera de fer-ho: es tracta de cuinar com si res i anar regalant als que tens al voltant. D'aquesta manera, he alimentat una mica més als companys de feina i la companya de pis, que es trobava cada matí alguna nota amb regal. Gràcies a aquest mes d'agost estic ratificant el que ja sabia: m'agrada més cuinar que menjar. I això és una gran sort, per mi i pels que estan al voltant. Sigui el que sigui, el mes gairebé ha passat i estic contenta de com està anant tot. 

Aquesta és la primera focaccia que faig, i es veu que aquesta és una mica diferent de les comunes. La recepta l'he tret del llibre Pizza, Focaccia i Calzone, de la Maxine Clark. No és la primera recepta que faig d'aquest llibre, però sí és la primera focaccia. Es tracta de la focaccia farcida de formatge, molt típica de la zona de Gènova on es fa amb un formatge que es diu crescenza, que sembla ser un formatge força cremós. La recepta original del llibre està feta amb mozzarella, però jo la vaig fer amb el formatge tendre que tenia a la nevera. Tot i això, ja aviso que no era el formatge més adequat perquè va acabar fent-se massa. 

La recepta és senzilla i té la particularitat que no porta llevat, així que la crosta queda fina i cruixent, i ja estic pensant unes quantes receptes on adaptar-la! Aquesta focaccia és un bon aperitiu si és per compartir i estic segura que amb una copa de vi blanc i unes olives entra genial. 




 Ingredients

- 250 g de farina
- 100 d'aigua tíbia
- tres cullerades d'oli
- formatge
- sal i pebre

Una hora abans de cuinar-la, hem de preparar la massa, ja que s'ha de deixar reposar. Fem un volcà amb la farina, hi posem l'aigua, l'oli i la sal i comencem a integrar-ho tot. Si necessitem més aigua l'anem incorporant a cullerades, però amb les mesures no us farà gens de falta. Amassem uns minuts fins que tinguem una massa llisa i homogènia i la deixem en un bol, tapada amb paper de film o un drap humit durant una hora. 

Quan hagi passat aquest temps, preescalfem el forn a 250º; necessitem el forn molt calent per tal que es cogui la massa ràpid però que no li doni temps al formatge a cremar-se. Tallem la massa en dues parts iguals i, ben enfarinada la taula, la comencem a aplanar amb el corró. Ha de quedar una massa molt molt fina, tot el que pugueu sense que es trenqui. Quan la tinguem ben escampada, podem muntons de formatge, separats entre sí i si voleu, escampeu una mica de pebre. Aplanem també l'altra part de la massa per fer la coberta, de la mateixa manera que hem fet amb l'anterior i la posem a sobre. Amb l'ajuda d'un got, tanquem es voltants del formatge per tal que no s'escampi quan es fongui i per acabar, tanquem la focaccia amb una vora que uneixi les dues parts. Abans de posar al forn, la pintem una mica amb oli. 

Enfornem durant 15 minuts o fins que estigui torrada per sobre. Servim quan encara està calenta. 



3 comentaris:

  1. quina recepta més fàcil! l'haurem de provar

    ResponElimina
  2. Avui m'estic posant al dia de les teves entrades, això d'estar al camp és una altra vida, i no sé quina m'agrada més.
    Nani

    ResponElimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...