No és la primera vegada que us porto cuina otomana al bloc, després de les vacances a Bòsnia ja us en vaig parlar. Ho podeu recordar aquí. Quan vaig veure que la proposta del Whole Kitchen d'aquest mes era el Baklava vaig pensar que era una bona oportunitat per provar aquesta recepta que, si no fos així, no sé si hauria provat de fer. Al principi no em feia gaire el pes, després vaig decidir intentar-la i quan em vaig posar a fer-la i la cuina es va començar a omplir d'una flaire de llimona, canyella, mel i fruits secs, em vaig enamorar. Cada vegada m'atreu més aquesta gastronomia mediterrània, tant llunyana i a la vegada tant propera... Així doncs, Whole Kitchen en la seva proposta dolça del mes de novembre ens invita a preparar un clàssica persa, el Baklava. De Baklaves n'hi ha de molts gustos i ingredients, jo em vaig decidir per un d'avellanes i ametlles, ja que els festucs no són el meu fort.
Tot i que pot semblar que sigui una recepta difícil, us he de dir que no ho és gens. El Baklava es prepara amb un quart d'hora com a molt i la única complicació que ens podem trobar és que s'assequi la massa si tardem molt en fer el muntatge, per això, és necessària certa rapidesa en el procés. Pel demés, no té cap complicació.
Ingredients
- Un paquet de pasta filo
- 225g de mantega fosa
- 200g de nous picades.
- 100g d'avellanes
- 100g de sucre morè
- una cullerada de canyella
Per al xarop:
- 250ml d'aigua
- 115g de sucre
- una rameta de canyella
- pell de llimona
- 180g de mel.
Tal i com us he comentat, el muntatge del Baklava ha de ser ràpid i per tant, millor que tinguem tots els ingredients preparats: un bol amb les nous, les avellanes picades, el sucre morè i la canyella, tot ben barrejat; un bol amb la mantega fosa i un pinzell per mullar la massa amb aquesta. La massa ha d'estar a temperatura ambient, així que descongelem durant tota la nit o la deixem un parell d'hores fora de la nevera.
Agafem el recipient i untem amb la mantega desfeta. Agafem la primera fulla de pasta filo, la posem i escampem amb el pinzell una mica de mantega fosa a sobre. Repetim fins que tinguem vuit capes. No és excessiu, de veritat, aquesta massa és molt prima. Quan ho tinguem, escampem la meitat del farcit i tapem amb un altre full de pasta filo, untat amb mantega. Hi posem un altre full de filo i hi posem l'altra meitat del farcit. Un cop ho tenim, hi posem un altre full de pasta filo, untem amb mantega fosa i repetim fins que tornem a tindre vuit capes de pasta filo. És a dir, vuit fulls (amb mantega fosa a cada), farcit, dos fulls, farcit i vuit fulls més amb mantega.
Un cop ho tinguem, posem una última capa de mantega fosa amb el pinzell i amb un ganivet ben afilat, tallem amb quadrats o triangles. És important fer-ho ara, perquè després del forn no ho podrem fer sense que es trenquin.
Enfornem amb el forn preescalfat a 180º durant tres quarts d'hora. Mentrestant, però, farem el xarop per tirar-ho per sobre. Per fer-ho, posem a bullir l'aigua, el sucre, la canyella i la pell de llimona durant un quart d'hora. Després d'aquest quart d'hora, hi afegim la mel i deixem bullir durant dos minuts més. Traurem la pell de llimona i la canyella i sense deixar refredar, ho tirarem per sobre del Baklava quan surti del forn.
Abans de menjar, deixem refredar del tot! Ja ho tenim... segur que us ha quedat la cuina amb una olor que embriaga...
És bestial la baklava! Nosaltres la tenim pendents de publicar de fa temps, ens va encantar! Unes fotos molt xules!
ResponEliminaPetonets
Sandra
A MI TAMBÉ M'ENCANTA
ResponEliminaBONITO BLOG ME QUEDO Y TE SIGO.BSSSSSS
ResponEliminaQue bona!!
ResponEliminam'encanten els postres arabs!! petons
ResponEliminaQuina bona pinta!!! Per cert el bloc és maquíssim i les fotos són genials!!! Felicitats!!!
ResponEliminaNo l'he provat mai però imagino que deu estar tant bo.... quina pinta!! Petons
ResponEliminaMuchas felicidades!!!
ResponEliminaTu baklava tiene una pinta riquísima!!! Ya me está entrando otra vez hambre!! Jejeje
Un besito,
me encanta, tiene que estar de muerte pero... sí lo veo complicado!!
ResponEliminaUna buena receta sin lugar a dudas y con la pasta filo siempre es mas bueno y queda muy bien presentada asi
ResponEliminaPeto
Durant les vacances d'estiu en vam menjar i em van agradar, però a casa no m'he atrevit a fer-ne mai.
ResponEliminaPTNTS
Dolça
M'encanta la baklava, tot i que és una bomba de calories, je je je...
ResponEliminaAmb avellanes també ha de quedar molt bona!
M'encanta!!! tant la recepte com el blog! ja tens una nova seguidora! :)
ResponEliminaTinc pendent aquesta recepta. I la faré aviat!
ResponEliminaNani
nUna recepta molt exòtica!! Sempre m'han cridat l'atenció aquests tipus de pastissos! M'ha fet il.lusió saber com es fa!
ResponEliminaAquests pastissets m'agraden molt, i no n'he fet mai, veient la recepta i el resultat potser m'hi atreveixo!
ResponEliminaQuina delícia! Aquests pastissets també m'encanten. D'avellanes i nous ha de ser molt sucós, amb els olis d'aquests dos fruits secs tan nutritius! Petons
ResponElimina