05 de novembre 2012

Formatge fresc casolà





La situació econòmica sempre recau més negativament als més febles, sempre és així, i des de fa un temps es poden veure com els petits comerços, i alguns de no tant petits, baixen persianes. Just al voltant de casa ja han tancat 3 botigues i les que queden dubto que tardin gaire. Tant és si són de decoració o de fils, les caigudes brusques de consum derivades de les polítiques econòmiques del país incideixen directament a la seva existència. Per això, topar-te amb un petit comerç nou al barri és gairebé motiu per treure el mocador blanc i sacsejar-lo, i encara més si es tracta d'un negoci alimentari al carrer de dalt d'una gran superfície. 

Però si em coneixeu una mica, intuireu que per mi encara va ser més emotiu quan vaig veure que era una lleteria artesanal: iogurts, formatges, llets fresques i tots els derivats possibles que em van obrir un món de receptes noves i que ja tenia ganes de provar, els formatges casolans. 




Aquest va ser el primer intent, una recepta de formatge fresc molt fàcil i deliciosa. No es necessita quall químic, sinó unes cullerades de suc de llimona o vinagre i dóna de resultat un formatge fresc molt suau, que tant es pot untar com esmicolar al damunt d'una amanida. Aquesta recepta és una mica flexible amb la temperatura de la llet, però m'apunto a la llista un termòmetre  per poder controlar-ho millor. 

Ingredients:
- 700 ml de llet fresca, pot ser sencera, semi o desnatada.
- 200 ml de nata
- 3 cullerades sopares de suc de llimona
- sal (opcional)

Posem la llet, la nata i la sal a escalfar en un cassó i esperem fins que es comencin a formar les bombolles als voltants del cassó (si tenim termòmetre, als 85º). Quan arriba a aquesta temperatura, tanquem el foc i apartem la llet dels fogons i hi afegim el suc de llimona acabat d'exprimir. Removem una mica i ja veurem com la llet es talla i es comença a formar el quall. Deixem reposar cinc minuts. 

Passat aquest temps, colarem la mescla per un colador folrat d'un drap tipus gasa de cotó, per tal de separar el quall del xerigot i ho deixarem reposar durant una hora mínim. Aquí dependrà de la consistència que vulguem, com més el deixarem colar més consistència tindrà. Jo el vaig deixar durant una hora i mitja. Passat aquest temps, el posem en un recipient ben tapat i a la nevera. 

Hem de tenir en compte que no és un producte que aguanti gaire temps, així que vigilem que no es faci malbé.



11 comentaris:

  1. que bo que es fet a casa...jo en vaig fer una vegada pero em va sortir massa àcid, em devia passar de llimona!jejej petons

    ResponElimina
  2. ohh! formatge fresc casolà??? la veritat és que ho posaré a la llista de pendents, perquè ha de ser deliciós!

    petonets

    ResponElimina
  3. és veritat, es molt trist veure com les petites botigues tanquen 8(. M'apunto la recepta!!! petonets

    ResponElimina
  4. Totalment d'acord, a mi també em passa... veig un comerç petit nou i em salten les llàgrimes de l'emoció! jejeje Fa temps que tenim pendent de fer formatge fresc a casa, m'enduc la recepta nina!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  5. No he fet mai formatge fresc casolà, però imagino que veure tot el procés ha de ser molt interessant.
    I sobre una torrada amb una mica de mel ha de ser boníssim!

    ResponElimina
  6. Tinc moltes ganes de fer formatge fresc a casa però últimament no tinc temps de res. Aquest té molt bona pinta! I si, una pena això del petit comerç, jo intento anar a comprar a les botigues del barri, però això no és suficient, confio en tot això passi...

    ResponElimina
  7. Esa foto primera es como para tener que ir a por una servilleta para las babas!

    ResponElimina
  8. M'encanten els formatges en general, i els frescos no en són una excepció. Té una pinta deliciosa i amb la mel... mmmm! Quines ganes de fer-hi mossegada. M'apunto la recepta.

    Una abraçada i ànims als petits comerços.

    ResponElimina
  9. Cuando era pequeña me lo hacia mi mama de vez en cuando con un poco de azúcar... delicioso...
    Por cierto Soy Tu AIG y aunque te mande un correo, también aprovecho a saludarte por aquí y decirte que todo me llego estupendamente.

    ResponElimina
  10. Nyam, nyam... que bo, m'encanta com t'ha quedat. Amb les torrades ha d'estar deliciós.
    Qui sap com acabarà tot plegat, aquesta crisi i la gestió que se n'està fent ho estan destruint tot :-(
    Fins aviat

    ResponElimina
  11. Ufff!!! pel teu comentari al meu blog, t'acavo de descobrir i per tant ja tens un altre seguidora.
    Magnific blog!!!
    Tens tota la raó en tenir aquesta sensació al veure un petit comerç nou... quina valentia!!!
    Aquesta recepta me l'apunto a veure quant la faré!!!
    Salut!!!
    Lourdes.

    ResponElimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...