21 de febrer 2013

Panets d'hamburguesa

Panets d'hamburguesa



Us he repetit moltes vegades que fer pa a casa és una de les experiències més recompensades que es poden fer. Des que comences a barrejar els ingredients fins que el treus del forn, cada un dels processos ofereix l'exercici d'un sentit diferent. Començant pel procés d'amassat, tocar com la massa pren força, com es va estructurant l'interior del que serà el pa, entendre-la i saber què necessita en cada moment o quan pots parar d'amassar, és un procés totalment tàctil, no necessitaries cap més sentit que les teves mans en aquest moment. El moment del llevat, on la vista t'ajuda a saber si la massa ja ha crescut prou o necessita més temps, prendre't el teu temps i, potser, fer-te un té mentrestant. L'enfornat, on tant important és la vista com l'olfacte, quan descobreixes que la casa ja comença a fer la inconfusible olor de pa recent fet. Pot semblar difícil i llarg, potser la primera vegada tingueu la sensació que no val la pena, però no és cert. Fer pa és fàcil i si t'organitzes pots aprofitar el temps de llevat per fer moltes altres coses. 

Aquests panets d'hamburguesa us sorprendran, no només pel fàcils que són de fer, sinó perquè, com podeu veure a les fotos, l'interior és una delícia. Són completament tous i esponjosos, i a mi em van convèncer no només com a panets d'hamburguesa, sinó per a fer entrepans per a mig matí. Com veureu, són fets amb oli d'oliva i llet, sempre intentant treure la mantega de les receptes i aprofitar que tenim un oli d'oliva boníssim del poble. Proveu-los, ja us dic que no serà la primera vegada que els fareu. 






Panets d'hamburguesa (6-7 panets)

- 350g de farina
- 1 ou
- 1 cullerada de sal
- 1 culleradeta de sucre
- 30g oli
-10g  llevat de forner
- 225 llet


En un bol, mesclem la farina, la sal i el sucre. Hi afegim també l'ou i la meitat de la llet. Alhora, en un altre bol, hi posem l'altra meitat de la llet, tèbia, i hi afegim el llevat. Barregem amb una forquilla fins que el llevat s'hagi desfet i hi afegim també l'oli d'oliva. Ho posem tot al bol de la farina i comencem a mesclar amb la forquilla i les mans.

Quan tinguem la massa barrejada, la posem sobre la taula, prèviament enfarinada, i ens posem a amassar durant uns deu minuts. La massa ha de quedar totalment llisa i no s'ha d'apegar a les mans. Si veieu que necessiteu més farina, aneu afegint-ne a  poc a poc; si, per contra, necessita més líquid, podeu afegir alguna cullerada d'aigua. Quan ja la tinguem, deixem reposar la massa, tapada amb paper de film durant una hora. 

Passat aquest temps, agafem la massa i sense tocar-la massa, la tallem en porcions d'uns 75g més o menys. Per cada porció, li anem donant forma suaument, aixafant una mica les vores cap avall per fer-la rodona. Aplanem lleugerament els panets i els anem posant a la safata del forn, amb un paper de forn a baix. Quan els tinguem, els deixem llevar durant 45 minuts més. Mentrestant, posem el forn a escalfar a 180º.

Passat aquest temps, pintem els panets amb una mica de llet tèbia i hi afegim llavors de rosella o sèsam. Els posem al forn durant 15 minuts, vigilant que no es cremin. Deixeu refredar i tasteu-los. 






11 comentaris:

  1. Cinta, explicat així segur que m'hi atreveixo. Sempre fa respecte, el pa. El normal ja l'he après a fer, però quan en veig de menys habituals, com el teu, em continc. Però és que l'aspecte t'ha quedat fantàstic, eh? I si dius que són tan esponjosos... m'hi he de posar, amb calma, això sí. Ja m'imagino la oloreta que devia fer la teva cuina! Petons

    ResponElimina
  2. Mira jo ahir vaig fer pa, encara no m'he animat amb panets, però amb la pinta que fan no ser a què espero.

    petonets

    ResponElimina
  3. Que bien me viene este receta para cuando haga las hamburguesas!!! Así será completita!!! Te han quedado de fábula!!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
  4. No hay duda, hacer pan es que las cosas que más disfrutamos en casa. Estos panecillos tiene una pinta tan suave que parecen nubes. Un besote,

    www.cocinaamiga.com

    ResponElimina
  5. T'han quedat perfectes!!! És màgic fer pa, cada cop m'agrada més, encara que tiro més cap a la panificadora, per la falta de temps de tantes i tantes coses que volem fer.
    Una braçada!!!

    ResponElimina
  6. Doncs m'hauré d'animar a fer pa a casa, les burguers ens agraden molt així que si a sobre els panets també són casolans, el conjunt pot ser perfecte!

    ResponElimina
  7. T'han quedat perfectes! Quina pinta!
    Marta

    ResponElimina
  8. Els faig molt sovint a casa tenen molt d´èxit i els congelo. Petons

    ResponElimina
  9. Cinta completament d'acord! Fer part a casa és una experiència molt gratificant on tots els sentits hi juguen un paper important!
    A mi m'agrada particularment l'olor... l'olor del llevat, de la massa llevant, i finalment de l'olor que desprèn el pa al enfornar-lo. Una experiència quasi vital! Tothom ho hauria de provar de fer almenys una vegada a la vida! ;) T'han quedat uns panets fantàstic!! Molts petons!

    ResponElimina
  10. Me'ls apunto Cinta!
    JO també em sento igual al fer pa i masses! m'agrada molt fer-ne perquè em recompensa molt també!
    ptns!!

    ResponElimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...