(English recipe below)
Les filloas o com les coneixem nosaltres, crêpes, són unes postres gallegues típiques de la temporada del carnaval. Són unes de les postres més versionades que podem trobar al món, ja que d'alguna manera o d'una altra, són típiques a un gran nombre de països, des dels pancakes anglosaxons, les crêpes franceses o fins i tot el parentesc amb la pasta filo més oriental que fem servir al baklava.
L'elaboració de les filloas és molt senzilla i no ens calen gaires ingredients, a més, són un producte que es pot congelar molt fàcilment -en posem 4 o 5 a cada bossa de congelat i traiem del congelador una hora abans de consumir- i són un esmorzar ràpid i perfecte pel cap de setmana. D'aquesta manera, a més, ens estalviem temps, ja que tot i que l'elaboració no té cap complicació, amb la massa que us porto en surten una trentena i fer-les, i menjar-les, totes és una estona.
Les mesures d'aquesta recepta les he agafat de la Pam, d'Uno de dos, un bloc genial que us recomano completament. Per la crema pastissera podeu veure els ingredients a les Coques de fruita i crema.
Per les filloas:
- 0,5l de llet
- 200g de farina
- 2 ous
- un pessic de sal
- mantega per untar la paella de quan en quan.
Abans de començar, us recomano que feu la crema pastissera, ja que així la tindrem freda quan acabem de fer els filloas i ja podrem muntar el pastís.
Pel que fa a les filloas, en un bol, batem els ous amb la llet i hi anem afegint la farina i la sal poc a poc, procurant que en ens quedin grumolls. Deixem reposar la massa durant una hora a temperatura ambient.
Passat aquest temps, agafem una paella i amb l'ajuda d'un forquilla punxem una mica de mantega que ens servirà per anar untant la paella abans de posar-hi la massa. La quantitat de massa que necessiteu per cada una dependrà de la mida de la paella, així que aneu provant. Amb l'ajuda d'un cullerot, posem la massa a la paella i anem movent-la intentant que cobreixi tota la superfície d'una manera homogènia. Deixem que es cogui un o dos minuts, i amb l'ajuda d'una espàtula, l'agafem per un costat i li donem la volta. Continuem amb el mateix procediment amb tota la massa que tenim.
Per fer el muntatge del pastís només cal anar alternant capa de crema amb una filloa fins a completar-lo. Com veieu a les fotografies jo no vaig fer servir les filloas senceres, sinó que les vaig tallar amb l'ajuda d'un tallador de galetes, d'aquesta manera no tenim un pastís massa gran per nosaltres dos.
mmmm... delicioses, Cinta. ÉS molt instructiu això de donar a conèixer altres menjars de Carnaval més enllà de la coca de llardons... i molt bona idea, això de fer-ho en porcions! Petons
ResponEliminaquina bona pinta!
ResponEliminamarta
mmm... ha de quedar un pastís boníssim!
ResponEliminaI molt original, amb tantes capes queda molt bonic.
Buf! Per berenar!!! vull per berenar!!! delicioses. Ptons
ResponEliminaUn pastís deliciós!!! I això de tenir-ne congelats jo també ho faig, que en van de bé!!!
ResponEliminaPetons
uou1 quina bona pinta! Fa la sensació de ser una combinació melosa i dolça!
ResponEliminaQuina bona manera de celebrar el Carnestoltes!
¡Qué rica se ve esta super tarta!. Me ha encantado. Un beso,
ResponEliminawww.cocinaamiga.com
quina pinta, amb el que m'agraden les creps, seria començar i no parar!!! el tinc a pendents ! petons
ResponEliminauauuuu que encara no he esmorzat!! i quan he vist aquestes filloas.... se'm fa la boca aigua!!
ResponEliminaQuines fotos més maques i quinq recepta més deliciosa!! M'encanta :-) Un petonet
ResponEliminaBoníssim! M'encanta, sempre l'he vuigut fer! A tu t'ha quedat perfecte i les fotos són molt bones ;)
ResponEliminapetons
Hola Cintia!!! Me encanta tu pastel de filloas!!! Yo estoy entre filloas o orejas de carnaval!!!
ResponEliminaUn besito,
Sandra von Cake
T'ha quedat molt bé i amb la crema ha de ser molt bo de sabor, però em fa l'efecte que ho més difícil es que mantinguin bé l'equilibri.
ResponEliminaPetons.
T'ha quedat un pastís genial! ^^ Jo aviat també en faré un de similar :) S'acosta l'aniversari del meu nòvio i sé que un pastís així li robaria el cor :P
ResponEliminaEl que passa és que m'has generat un dubte... No sé si deixar les creps amb la mida de la paella o fer com tu i tallar-les amb un tallador de galetes per fer-les més petitones... Bé, encara tinc temps per pensar-m'ho :D
Molts petons :)
Què bones aquestes filhoes i en format individual em semblen molt bona opció. I si a més en tens en reserva per poder-les emprar en voler ja és la repera. Fan molt de goig i les fotos són molt xules, enhorabona!
ResponEliminaUna opció ben bona, fer-les així: originals i d'un color preciós.
ResponEliminaFeliç setmana Cinta,
Nani
Quina presentació més mona!! m'agraden molt les filloes, i amb la crema... brutals!! :)
ResponEliminaPetons!
Ah, doncs si es poden congelar no tardaré a fer-ne.
ResponEliminaPetons.
Aquest pastís de filloas té una pinta espectacular! ;) últimament n'he vist molts i m'estic animant en preparar-ne algun dia, m'anoto la teva recepta!
ResponEliminaPer cert, no ser si segueixes les cadenes de premis, però jo t'acabo de nominar en el meu blog! ;) Enhorabona, perquè t'ho mereixes!
Una abraçada!
Delicioso pastel, nunca lo he probado pero creo que estoy tardando, se ve riquísimo.
ResponEliminaBesitos.