Abans de començar amb la recepta i les excuses per haver desaparegut tot el mes de desembre, gairebé, deixeu-me desitjar-vos un 2013 ple de passió, salut i bones decisions, a totes i tots. Quan a principis de desembre us vaig dir que marxava de vacances a Londres, no m'imaginava que al final m'acabaria agafant tot el mes, però així va ser i, tot i que he cuinat molt, no tenia gaires ganes, ni internet, per escriure i visitar les vostres entrades. Així que, ja us podeu imaginar que: tinc una llista inacabable de receptes per llegir i comentaris per fer; tinc una llista, encara més inacabable, de receptes per penjar.... i la majoria són nadalenques, així que, sentint-ho molt, us espera un mes més de nadal gastronòmic. Em perdonareu no?
Espero que hagueu passat un bon mes de desembre i unes bones festes, quan acabi amb aquest llistat de receptes, espero fer alguna entrada del viatge a Londres (gairebé oblidat ja...). Espero que aquest any ens porti tots els projectes que volem i que a més, ens surtin bé, que trobem molts moments per posar-nos a la cuina i que tinguem molta gent amb qui compartir-los.
I ara, comencem amb la recepta. He de dir que va ser el meu primer intent amb el temperament de la xocolata. Jo abans era de les que trossejava la xocolata, a fonia al microones i santes pasqües. Però des que vaig anar a un taller amb el Marc Rodellas, ja no ho puc fer, (o ho faig, però sentint-me tremendament culpable per maltractar la xocolata d'aquesta manera); ara, l'escalfo al microones, en poso tres quartes parts al marbre, la intento moure amb l'espàtula, controlo la temperatura, rondino mil i una vegades i em surt la suor quan intento tornar a posar-la al bol. Però temps al temps, al final aconseguiré escurçar el temps i així evitar que la xocolata es refredi massa abans d'haver aconseguit posar-la al bol.
Aquests bombonets van ser un dels experiments nadalencs i la veritat és que van sortir prou bé. Vaig utilitzar glaçoneres i unes oueres d'ous de guatlla per donar la forma. Els bombons porten una capa de xocolata blanca, van farcits de Nutella i una ametlla i, per tancar, tornen a portar una capa de xocolata, blanca o negra.
Per uns 25 o 30 bombons
- Una rajola de xocolata blanca per fondre
- Una rajola de xocolata negra del 60% o al vostre gust.
- Nutella
- Ametlles o avellanes, al gust.
- oueres, termòmetre de cuina i espàtula o rasqueta de pastisser.
Preparem el recipient per fer els bombons i trossegem la xocolata blanca que posarem a fondre al microones, vigilant cada 30 segons que no es cremi. Quan la tinguem fosa, aboquem dues terceres parts de la xocolata a una superfície per treballar-la, millor si és marbre. Amb l'ajuda de l'espàtula, anem movent la xocolata a banda i banda fins que baixi la temperatura als 25 o 26º. Quan la tinguem a aquesta temperatura, barregem al bol on tenim la part restant i controlem que la temperatura de la xocolata sigui entre 27 i 28º. Si està més freda, sentint-ho molt, haurem de tornar a repetir el procés.
Quan la tinguem ben temperada, posarem una capa de xocolata blanca a les oueres i ho posarem a la nevera uns 5 minuts. Passat aquest temps, amb l'ajuda d'una cullereta de cafè, farcirem els bombons amb una mica de Nutella i una ametlla o avellana.
Ara, procedirem a fondre i temperar la xocolata negra. Compte, les temperatures varien depenent de la xocolata! Aquí ens interessarà moure la xocolata fins que estigui als 28-29º i quan la barregem, procurarem que estigui als 31-32º per començar a treballar. Ara, amb compte, acabarem d'emplenar les oueres o glaçoneres amb la xocolata i posarem a la nevera durant uns 10-15 minuts, fins que els bombons estiguin freds.
Desemmotllem amb compte. Ja tenim llepolies per a dies.
Segurament, si no heu sentit mai el procés del temperament, necessitareu fer una petita cerca per la web. Prometo que quan comenci a tenir més traça amb el procés, faré una entrada només dedicada a això. De moment, em sembla molt millor que llegiu alguns dels articles dels experts que, de segur, trobareu fàcilment.
Doncs ha estat un experiment fantàstic! Marta
ResponEliminaBon any igualment, quina manera més dolça de començar-lo...!!
ResponEliminapetonets
T'han quedat perfectes!
ResponEliminaI temperar la xocolata és una feinada...
Esperem crònica de Londres, eh? ;)
Fan molt bona cara i a més són casolans i originals. M'encanten :)
ResponEliminaT'ha quedat molt ben explicat el procés de temperar la xocolata... si es volen fer bombons lluents no queda altre remei :)
ResponEliminaT'han quedat molt bé aquest bombons........... i elproces d'atemperar la xocolata jo t'entenc perqueè també el trobo complicat.
ResponEliminaPetons i gràcies per la teva visita.