02 de gener 2013

Bombons de nutella i ametlles.




Abans de començar amb la recepta i les excuses per haver desaparegut tot el mes de desembre, gairebé, deixeu-me desitjar-vos un 2013 ple de passió, salut i bones decisions, a totes i tots. Quan a principis de desembre us vaig dir que marxava de vacances a Londres, no m'imaginava que al final m'acabaria agafant tot el mes, però així va ser i, tot i que he cuinat molt, no tenia gaires ganes, ni internet, per escriure i visitar les vostres entrades. Així que, ja us podeu imaginar que: tinc una llista inacabable de receptes per llegir i comentaris per fer; tinc una llista, encara més inacabable, de receptes per penjar.... i la majoria són nadalenques, així que, sentint-ho molt, us espera un mes més de nadal gastronòmic. Em perdonareu no? 

Espero que hagueu passat un bon mes de desembre i unes bones festes, quan acabi amb aquest llistat de receptes, espero fer alguna entrada del viatge a Londres (gairebé oblidat ja...). Espero que aquest any ens porti tots els projectes que volem i que a més, ens surtin bé, que trobem molts moments per posar-nos a la cuina i que tinguem molta gent amb qui compartir-los. 

I ara, comencem amb la recepta. He de dir que va ser el meu primer intent amb el temperament de la xocolata. Jo abans era de les que trossejava la xocolata, a fonia al microones i santes pasqües. Però des que vaig anar a un taller amb el Marc Rodellas, ja no ho puc fer, (o ho faig, però sentint-me tremendament culpable per maltractar la xocolata d'aquesta manera); ara, l'escalfo al microones, en poso tres quartes parts al marbre, la intento moure amb l'espàtula, controlo la temperatura, rondino mil i una vegades i em surt la suor quan intento tornar a posar-la al bol. Però temps al temps, al final aconseguiré escurçar el temps i així evitar que la xocolata es refredi massa abans d'haver aconseguit posar-la al bol. 




Aquests bombonets  van ser un dels experiments nadalencs i la veritat és que van sortir prou bé. Vaig utilitzar glaçoneres i unes oueres d'ous de guatlla per donar la forma. Els bombons porten una capa de xocolata blanca, van farcits de Nutella i una ametlla i, per tancar, tornen a portar una capa de xocolata, blanca o negra. 

Per uns 25 o 30 bombons

- Una rajola de xocolata blanca per fondre
- Una rajola de xocolata negra del 60% o al vostre gust. 
- Nutella
- Ametlles o avellanes, al gust. 
- oueres, termòmetre de cuina i espàtula o rasqueta de pastisser. 

Preparem el recipient per fer els bombons i trossegem la xocolata blanca que posarem a fondre al microones, vigilant cada 30 segons que no es cremi. Quan la tinguem fosa, aboquem dues terceres parts de la xocolata a una superfície per treballar-la, millor si és marbre. Amb l'ajuda de l'espàtula, anem movent la xocolata a banda i banda fins que baixi la temperatura als 25 o 26º. Quan la tinguem a aquesta temperatura, barregem al bol on tenim la part restant i controlem que la temperatura de la xocolata sigui entre 27 i 28º. Si està més freda, sentint-ho molt, haurem de tornar a repetir el procés. 

Quan la tinguem ben temperada, posarem una capa de xocolata blanca a les oueres i ho posarem a la nevera uns 5 minuts. Passat aquest temps, amb l'ajuda d'una cullereta de cafè, farcirem els bombons amb una mica de Nutella i una ametlla o avellana. 

Ara, procedirem a fondre i temperar la xocolata negra. Compte, les temperatures varien depenent de la xocolata! Aquí ens interessarà moure la xocolata fins que estigui als 28-29º i quan la barregem, procurarem que estigui als 31-32º per començar a treballar. Ara, amb compte, acabarem d'emplenar les oueres o glaçoneres amb la xocolata i posarem a la nevera durant uns 10-15 minuts, fins que els bombons estiguin freds. 

Desemmotllem amb compte. Ja tenim llepolies per a dies. 



Segurament, si no heu sentit mai el procés del temperament, necessitareu fer una petita cerca per la web. Prometo que quan comenci a tenir més traça amb el procés, faré una entrada només dedicada a això. De moment, em sembla molt millor que llegiu alguns dels articles dels experts que, de segur, trobareu fàcilment. 

6 comentaris:

  1. Doncs ha estat un experiment fantàstic! Marta

    ResponElimina
  2. Bon any igualment, quina manera més dolça de començar-lo...!!

    petonets

    ResponElimina
  3. T'han quedat perfectes!
    I temperar la xocolata és una feinada...
    Esperem crònica de Londres, eh? ;)

    ResponElimina
  4. Fan molt bona cara i a més són casolans i originals. M'encanten :)

    ResponElimina
  5. T'ha quedat molt ben explicat el procés de temperar la xocolata... si es volen fer bombons lluents no queda altre remei :)

    ResponElimina
  6. T'han quedat molt bé aquest bombons........... i elproces d'atemperar la xocolata jo t'entenc perqueè també el trobo complicat.
    Petons i gràcies per la teva visita.

    ResponElimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...