07 de gener 2013

Tortell de reis

tortell de reis


A casa el tortell de reis és sagrat, ma mare sempre s'encarrega de fer-ne, no un, sinó tres o quatre: crema, cabell d'àngel, xocolata... el que fos, com més millor, perquè sempre volaven. Aquest any, i com que passava els reis al poble, em venia de gust ajudar-la i fer-ne algun, així que vaig posar-me a mirar receptes alternatives per anar provant, i  vaig topar amb la de l'Iban Yarza i la vam adaptar. Deliciosa, molt esponjosa i amb una molla tova i suau. No sé si serà la definitiva, però per ara està en molt bon lloc. 

Amb les quantitats de l'Iban surten dos tortells bastant grans. Sé que la decoració és, de fet, inexistent, però és que a la família no ens agrada la fruita confitada i sempre preferim que estigui ben farcit de crema que no pas que porti massa coses per sobre. Senzill i deliciós, tal qual. 

Aquesta massa, com la del Panettone, també és de les difícils de treballar, ja que és una massa molt tova, i ho ha de ser si volem que sigui un tortell esponjós. 





Per la massa mare:
- 90g de farina de força
- 50 de llet
- 2g de llevat fresc

Escalfem una mica la llet, sense arribar a estar calenta i hi afegim el llevat, el dissolem remenant i hi comencem a afegir la farina. Amassem fins que estigui ben integrat tot i deixem reposar durant, almenys, tres hores. 

Per la massa:
- 120g de llet
- 140g de massa mare
- 340g de farina de força
- 70g de sucre
- 15g de llevat fresc
- 2 ous
- 60g de mantega
- ratlladura de llimona
- un pessic de sal
- pells de llimona i rama de canyella per a infusionar amb la llet. 
- ou batut per pintar. 



Fem una infusió amb la llet, les pells de llimona o taronja i la canyella. En un bol ben gran, afegim la farina, la massa mare a trossets, el llevat, la sal, la ratlladura de llimona i els ous. Hi anem afegint la llet a poc a poc i anem mesclant tots els ingredients fins que estiguin més o menys integrats. A partir d'aquí, aboquem la massa a la taula i amassem a ma.Afegim la mantega i continuem amassant. Jo vaig fer una mica d'amassat francès i també del de tota la vida, hem d'amassar durant un quart d'hora o més, fins que la massa sigui elàstica, homogènia i fina. 

Deixem reposar durant una hora. Quan hagi passat aquest temps, treiem una mica l'aire de la massa i deixem reposar durant deu minuts més. A casa tenim el costum de farcir els tortells abans de posar al forn, però aquesta vegada en vaig voler fer un sense farcir, el de la fotografia. Així que agafem la massa i amb molt de compte, fem un forat al mig i li anem donant forma amb les mans, procurant que ens quedi homogeni de tot arreu. El pintem amb ou i el deixem reposar tres quarts d'hora més. 

El posem al forn, prèviament escalfat a 180º durant 20 minuts. El podeu farcir del que vulgueu, després d'haver-lo deixat refredar. 

Ara sí, aquesta és la última recepta nadalenca.(Fins l'any vinent...)






7 comentaris:

  1. Doncs tot i no tenir la fruita sembla boníssim! (jo només em menje la taronja). Te molt bona pinta Cinta! Marta

    ResponElimina
  2. Si que es veu molt esponjós, segur que està boníssim. A mi també m'agrada més de crema, però a casa la majoria va guanyar de massapà.

    ResponElimina
  3. WoW, tu roscón tiene una pinta riquísima!! Y ese colorcito, tan redondito y el relleno... Mmmmmmm!!

    Que buen trabajo!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
  4. Hola!

    Em sembla que als ingredients hi falta la quantitat de la "segona" llet...

    I "la llevadura" és "el llevat"... ;-)

    Moltes gràcies per la recepta!

    ResponElimina
  5. Cinta, sembla el tortell que ens va portar la meva filla Zoe. De crema i de brioix, estava boníssim i se semblava molt a aquest que has fet. Oh oh...
    Nani

    ResponElimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...