27 d’agost 2012

Agost a Barcelona, proposta 19: Cake de llimona, mel i timó.




L'olor del timó em transporta automàticament a tardes llunyanes, fredes d'hivern, a casa els iaios. Em recorda els plats de sopes de timó per sopar, aprofitant les restes del pa del dia abans. Encara tinc la imatge totalment nítida d'aquells plats i també recordo la seva olor, perfectament. Aigua, timó, pa sec, un bon raig d'oli i, no sé si em falla la memòria, però diria que també, un tomàquet. Senzill, econòmic... tendres records.

Més gran, i ja sense els iaios, el timó i la mel em servien per passar els constipats. Infusions de timó i mel del poble o mel i llimona, per la gola. A casa sempre tinc un pot de vidre pel de timó sec. Aquest el vaig collir amb la mare, un dia, mentre feiem un passeig, per setmana santa. Em sembla recordar que diuen que si el culls per setmana santa i l'asseques, la flor aguanta tot l'any, i així va ser, la flor encara hi és. El timó, a banda de les seves aplicacions naturals és perfecte per les seves propietats aromàtiques. El podem posar a  qualsevol carn, salsa, també a la pasta i perquè no, també als dolços. 

Jo encara no l'havia fet servir mai per fer dolços, així que vaig decidir fer aquest pa de pessic de llimona, mel i timó, i s'ha convertit en un dels preferits de seguida. Ha quedat esponjós, es nota el gust de la mel, el timó s'olora per tot arreu i l'interior ha quedat cromàticament irresistible, amb tonalitats que van des del taronja fins al groc, suposo que degut a la mel i la seva cristal·lització. 

Ahir va ser la primera tarda de l'estiu en què semblava que ja iniciava la seva decadència; la calor va afluixar, el vent ja va fer caure algunes fulles dels arbres ressecs i el cel es va enfosquir. Va ser una tarda perfecta per berenar un tros del pa de pessic com aquest. 

Per cert, aquesta recepta va dedicada a la Dolça, de No tot són postres... a la cuina, que per celebrar el seu quart aniversari del bloc ens anima a fer una recepta per completar les seves 59 receptes de cócs! Enhorabona per tots aquests anys i per totes les receptes!




Ingredients:

- 3 ous
- 50g de mantega fosa.
- 50g de sucre
- 120g de mel
- 250g de farina
- Pell d'una llimona i el suc de dues llimones. 
- 7g de llevadura química
- 1 culleradeta de bicarbonat.
- timó

En un bol batem els ous, el sucre i la mel. En un altre bol disposem la farina, el llevat i el bicarbonat i comencem a barrejar-ho amb la mescla líquida. Quan tinguem la farina ben integrada, hi afegim la mantega fosa, el suc de les llimones, la pell ratllada de llimona i el timó. Agafem el motlle, escampem una mica de mantega per tal que no s'enganxi la massa i aboquem la mescla, de manera que quedi ben repartida. Enfornem al forn preescalfat a 180º durant un 40 minuts. Vigilem que no es cremi, estarà bé quan el punxem amb un escuradents i, aquest, surti net. 








8 comentaris:

  1. Quina convinació més deliciosa, llimona i timó!

    ResponElimina
  2. A casa fem servir sempre farigola per a anomenar al timó. M'ha agradat refrescar el nom de timó.
    Ara que es clar que el nom és irrelevant quan el que tenim és un dolç d'aquesta alçada gustativa :)

    ResponElimina
  3. mmmmm!!!! M'encanta ! Saps que estic fent la tria del 60 i el teu té molts números per ser-ho.
    La farigola, que tu en dius timo li deu donar un gustet especial!
    A veure si em decideixo, be, millor ens decidim perquè aquí opinem tota la família ;-)

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cinta, has anat més ràpida tu que jo... bé, ja l'has vist! Ens va agradar molt. a casa som molt fans del coc de matafaluga i aquest en certa manera té una semblança, la llimona potencia el gust de la llimona i li dona el puntet especial.

      Gràcies per deixar-me compartir el cake!

      PTNTS
      Dolça

      Elimina

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...