07 d’agost 2012

Agost a Barcelona, proposta 5: Torrada de ceba caramelitzada, formatge de cabra i timó.




Avui tornem a la cuina i us porto una proposta senzilla però amb uns ingredients deliciosos i que tant pot servir per un aperitiu com per un sopar mandrós. No sé si les fotografies li fan gaire justícia, però la combinació de tots els ingredients encaixa perfectament i cada un d'ells, d'alguna manera, és un contrapès d'un altre. 

Hi ha moltes maneres de caramel·litzar al ceba. Suposo que la millor deu ser no haver d'afegir sucre per fer-ho, sinó anar ajudant a la ceba a que amolli els seus propis sucres amb una mica d'aigua i tenir molta paciència, i molt de temps disponible. No tinc cap dubte que aquesta deu ser la millor. En el meu cas però, que sigui agost no vol dir que tingui temps (o vulgui) per estar pendent de la ceba, així que la vaig ajudar amb una mica de sucre i un rajolí final de vinagre de mòdena. Ja veureu que no costa tant de temps i que queda amb una textura perfecta. Podeu fer-ne més del compte i guardar-la a la nevera; diuen que els propis sucres fan que es conservi bé alguns dies, però jo no us en puc donar fe perquè sempre que n'he fet, s'ha acabat. 





Per fer-la, tallem la ceba en rodanxes i la posem en una paella, amb un raig d'oli a foc lent. Tirem-hi una mica de sal per fer que comenci a treure els seus líquids i anem remenant i vigilant fins que estigui tova i daurada. Quan ja la tinguem al punt, afegim una cullerada sopera de sucre i remenem, deixem que el sucre es redueixi i quan ja estigui, tornem a afegir-hi una cullerada més. Fem aquest pas unes tres o quatre vegades, fins que ens quedi la ceba amb la textura caramel·litzada. Us he de dir que dependrà una mica del vostre gust, la quantitat de sucre; jo us recomano que no us passeu i que l'aneu provant. Fins i tot, afegiu-li una mica de sal per potenciar el sabor. A l'últim moment, afegim un rajolí de vinagre de mòdena i deixem reduir, ja ho tindrem.

Torrem el pa, hi escampem la ceba i hi afegim el formatge de cabra i ho posem tot a gratinar al forn. Quan es comenci a fondre el formatge, ho traiem i hi afegim el timó per damunt. 









1 comentari:

Amb els vostres comentaris, el bloc es manté viu! Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...